Primul Institut pentru Fericire din Sud-Estul Europei

0

Luni, 1 iulie, incepand cu ora 18.30, Asociatia Initiativa pentru Fericire va lansa primul Institut pentru Fericire din Sud-Estul Europei. Acesta isi va desfasura activitatea in str. Avrig, nr 29 si va fi locul unde se pot intalni persoanele dornice sa inteleaga mai bine care sunt factorii care ii fac fericiti.

Romania e cea mai nefericita tara din UE

Asociatia Initiativa pentru Fericire si Institul pentru Fericire au luat nastere datorita unor statistici ingrijoratoare. Intr-un studiu facut de Gallup World Poll pentru Organizatia Natiunilor Unite in 2012, Romania este cea mai nefercita tara din Uniunea Europeana, fiind surclasata la nivel mondial de state precum Kuwait, Vietnam, Myanmar sau Kosovo. Studiul a masurat raspunsurile oamenilor privind fericirea ca emotie amintita (de exemplu, cat de fericiti au fost ieri) si fericirea evaluata de-a lungul vietii (de exemplu, cat de fericiti sunt cu viata lor in general).

De asemenea, studiul a aratat ca fericirea perceputa de oameni revine din: un grad scazut al nivelului de saracie extrema, grija pentru mediu, incluziunea sociala si modul in care oamenii se raporteaza la minoritati si un sistem de guvernare bun, prin care membrii societatii simt ca au impact asupra deciziilor politice care ii afecteaza.

Fericirea poate fi masurata la nivel de individ sau societate

O generatie intreaga de studii facute de psihologi, economisti, cercetatori si sociologi a aratat ca fericirea, desi o experienta subiectiva, poate fi masurata obiectiv si poate fi legata de caracteristicile unui individ sau unei societati. Luand aceste lucruri in considerare, Asociatia Initiativa pentru Fericire a decis sa actioneze in directia cresterii gradului de fericire al romanilor, atat cel individual, cat si cel colectiv, dorind ca in viitor sa plaseze astfel Romania intre cele cateva state care masoara gradul de fericire al populatiei, printre care se numara Bhutan si Marea Britanie. Initiativa este unica in Romania, iar unul dintre membrii fondatori, Malina Chirea, explica de ce au dorit sa realizeze un Institut pentru Fericire:

Institutul pentru Fericire este un spatiu care incurajeaza frumosul autentic, in toate formele lui: de la gandire pozitiva, educatie continua si nu in ultimul rand, sentimentul puternic de apartenenta la o comunitate. Orice persoana care vine in acest spatiu va trai experiente asemanatoare celor de mai sus: poate gasi carti pe care sa le citeasca, va intalni oameni interesanti, se va bucura de mancare si bauturi sanatoase si de o servire atenta.

Incurajam oamenii sa ne viziteze si sa se bucure de un loc in care sunt favorizate descoperirile intamplatoare si extraordinare.