Responsabilii financiari ai anului in mediul ONG, desemnati in programul Educatie Financiara pentru ONG-uri

0

4 responsabili financiari  au fost recompensati cu o statuie simbolica pentru contributia lor la dezvoltarea transparenta si eficienta din punct de vedere financiar a organizatiei in care isi desfasoara activitatea. Ei au fost premiati in competitia “Responsabilul financiar al anului in mediul ONG”, organizata de Asociatia TechSoup Romania. Initiativa a fost dezvoltata ca parte a platformei dedicate Educatie Financiara pentru ONG-uri, initiativa derulata cu sprijinul ING Bank.

Pe pagina educatiefinanciara.techsoup.ro/competitie, organizatiile nonprofit si-au putut nominaliza responsabilul financiar si au pledat pentru recunoasterea muncii acestuia.

Nominalizarile au fost evaluate de cate un reprezentant al ING Bank si al Asociatiei TechSoup Romania avand la baza o serie de criterii, precum impactul actiunilor responsabilului financiar in activitatea organizatiei, rolul lui in sustenabilitatea acesteia si complexitatea muncii – prin varietatea si volumul surselor de finantare pe care a trebuit sa le manageruiasca.

Trofeul “Responsabilul financiar al anului in mediul ONG” a fost castigat de  Ana-Maria David, Administrator la Asociatia Romano-Germana Alsterdorf, si Marius Cristea, Manager financiar la Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual, care au impartit acelasi punctaj.

Ana-Maria David, responsabila cu partea financiara a organizatiei sale, gaseste de fiecare data solutii reale la problemele financiare ale ONG-ului. Argumentatia inscrisa de colegul ei, Emil Cuc, a surprins o parte din pasiunea ei.

O intamplare care ar merita publicata este aceea in care colega noastra, datorita empatiei deosebite pe care o are fata de persoanele cu dizabilitati, si-a dat seama ca (…) nu mai aveam resurse financiare necesare organizarii taberei de vara pentru tinerii cu dizabilitati. (…)

 Aceasta problema a macinat-o o anumita vreme pe colega noastra, nu a spus niciunuia dintre noi, si a inceput, de una singura, un proiect de colectare de fonduri, pe langa campania pe care noi o desfasuram in acel moment. A inceput sa dea telefoane la prieteni si cunostinte sau la firmele cu care ea tinea legatura.

Marius Cristea a fost inscris de colega lui, Mihaela Mohorea, care a transmis prin povestirea ei contributia majora pe care o are Marius in organizatie prin munca lui, mai ales ca a fost nevoie sa gestioneze un proiect complex POSDRU.

 De ce Marius? O data pentru ca el a venit cu ideile minunate de activitati economice si toate sunt functionale!  Pentru ca el a fost cel care a instrumentat fiecare structura de economie sociala, chiar daca doua dintre acestea erau firme (ceea ce nu tinea de competenta noastra ca ONG).

Pentru ca a venit cu idei de suport pentru proiect care sa asigure ulterior sustenabilitatea structurile noi create.

Pentru ca a reusit sa initieze inca cel putin patru persoane in a-l ajuta in gestionarea atat a celor trei noi structuri create, cat si a contabilitatii si financiarului acestora. 

Raluca Petcu,  Director Economic la Fundatia Centrul de Resurse pentru Educatie si Formare Profesionala – CREFOP, a impresionat prin pasiunea cu care isi indeplineste atributiile in cadrul organizatiei si a fost recompensata cu Locul II.

Ana Marinescu, Manager Financiar la CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica,  a primit trofeul Locului III, castigat datorita contributiei majore la managementul financiar al organizatiei.

In total, 13 responsabili financiari au fost recompensati pentru munca si rolul lor in dezvoltarea organizatiilor neguvernamentale din care fac parte. Lista completa a premiantilor este disponibila pe educatiefinanciara.techsoup.ro.

“Noi credem ca in spatele fiecarui ONG exista un coleg de la Financiar care merita o statuie, indiferent de numarul de cifre din bilantul contabil. Datorita responsabililor financiari, restul echipei se poate concentra pe cauzele sociale fara grija raportarilor financiare, a platilor… pentru ca acesti oameni se afla mereu in umbra, pentru prima data, ne dorim sa recunoastem public contributia lor la sustenabilitatea si dezvoltarea organizatiilor nonprofit din Romania” a declarat Elena Coman, Director de Programe la Asociatia TechSoup Romania.

Proiectul Educatie Financiara pentru ONG-uri a fost creat si implementat de Asociatia TechSoup cu sprijinul ING Bank. In editia 2014 a proiectului, peste 300 de angajati si voluntari ONG au fost instruiti in domeniul financiar. In plus, educatiefinanciara.techsoup.ro include o colectie valoroasa de resurse de dezvoltare, precum primul e-book de educatie financiara pentru ONG-isti incepatori.

In prezent, Educatie Financiara pentru ONG-uri a fost dezvoltat ca prima platforma editoriala pentru si despre responsabilii financiari din sectorul nonprofit romanesc si grupeaza o serie de materiale de educatie financiara. Educatie Financiara pentru ONG-uri este si cel mai premiat proiect de gen pentru acest sector: in 2015 a primit Premiul Special pentru Educatie la CSR Awards, precum si Premiul III pentru Campanii si Proiecte Responsabilitate Sociala la Gala Societatii Civile.

Asociatia TechSoup Romania si-a propus ca fiecare organizatie neguvernamentala din tara sa obtina acces la tehnologia necesara pentru a isi indeplini misiunea la adevaratul potential. Organizatia incurajeaza activ si sistematic adoptarea de catre organizatiile neguvernamentale a noilor tehnologii si servicii online. In acest sens, dezvolta constant resurse de invatare pentru toate ONG-urile din Romania, precum Scoala Digitala pentru ONG-uri sau SmartGrants pentru acces facil la avantajele Google AdGrants.

ING Bank este prima institutie financiara internationala care a deschis o sucursala in Romania dupa 1989. ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala de origine olandeza care ofera servicii bancare, de asigurari si de management al activelor unui numar de peste 84 de milioane de clienti individuali, companii si institutii din peste 40 de tari din Europa, America de Nord, America Latina, Asia si Australia. Directiile de responsabilitate sociala ale ING Bank in Romania sunt educatie financiara si antreprenoriat, educatie pentru grupurile dezavantajate si dezvoltare urbana. Afla mai multe pe ing.ro/ingb/ing-in-romania/responsabilitate-sociala.html.