Sarbatoarea Recoltei la Malancrav

0

Venirea toamnei inseamna in spatiul rural romanesc momentul incheierii muncilor campului, adunarea recoltelor si intoarcerea turmelor de oi de la munte. In satele in care comunitatile sasesti sunt mai numeroase, Erntedankfest este o traditie pastrata pana-n prezent.

La romani ea este legata de ziua Sfantului Dumitru, care se celebreaza la sfarsitul lunii octombrie.

Cu prilejul acestei sarbatori satenii aduc divinitatii multumiri pentru roadele pamantului, pentru vremea favorabila si pentru sanatatea oamenilor si a animalelor, precum si rugi pentru anul urmator. Tot atunci sunt organizate targuri de produse traditionale si ospete campenesti.

Anul acesta, in satul Malancrav, Sarbatoarea Recoltei va fi celebrata pe data de 25 octombrie, cu targ traditional de produse proaspete, muzica populara, dansuri populare si multa voie buna.

Momentul coincide cu finalizarea atelierelor demonstrative organizate de Fundatia “Mihai Eminescu Trust” in cadrul proiectului “Traseu cultural Malancrav – patrimoniu multietnic viu”, implementat la inceputul acestui an. Programul zilnic de demonstratii a cuprins ateliere mestesugaresti de croitorie, caramidarie, tesatorie, dulgherie, impletituri din nuiele si gastronomie, tinute de mestesugari din sat ce stapanesc diverse tehnici traditionale.

Proiectul “Traseu cultural Malancrav – patrimoniu multietnic viu” este finantat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia, in cadrul Programului PA16/RO12 “Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”.