Situatia persoanelor dezavantajate in mediul rural, la limita saraciei

0

Peste 95% dintre persoanele care apartin unor categorii sociale marginalizate sau excluse social se confrunta cu dificultati semnificative in gasirea si pastrarea unui loc de munca. Totodata, angajatorii evita integrarea pe piata fortei de munca a persoanelor marginalizate social, de teama productivitatii reduse sau a lipsei de informatii.

Peste 50 de reprezentanti ai autoritatilor locale din judetul Bacau, ONG-uri, voluntari si angajatori s-au intalnit joi, 12 februarie 2015 pentru a discuta situatia pe piata fortei de munca a persoanelor dezavantajate social, precum si accesul acestora la angajare.

La intalnire au participat reprezentanti ai Centrul pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viata Independenta din cadrul DGASPC Bacau, reprezentanti ai Penitenciarul pentru Tineri Bacau, precum si numeroase ONG-uri implicate activ in lucrul cu persoanele dezavantajate, printre care persoane cu dizabilitati, persoane de etnie roma, tineri care au parasit centrul de plasament, etc.

In cadrul intalniri a fost prezentat Studiul „SANSA la angajare – Ghid de interventie privind masurile de crestere a gradului de ocupare si de combatere a discriminarii la angajare, in randul persoanelor care se afla in situatii de dificultate, marginalizare sau excluziune sociala“. Concluziile studiului scot in evidenta dificultatile pe care le intampina persoanele marginalizate social in identificarea si pastrarea unui loc de munca, precum si situatiile de discriminare la care sunt supuse acestea. Studiul SANSA la angajare poate fi accesat aici.

 
Angajatorii – reticenti in angajarea persoanelor cu dizabilitati sau dezavantajate social

Marea majoritate a angajatorilor romani nu este interesata de integrarea pe piata muncii a persoanelor vulnerabile. Acestia, fie nu detin informatii de baza despre situatia de vulnerabilitate si facilitatile oferite angajatorilor, fie le este teama de scaderea productivitatii si deci a scaderii profitului.

Trebuie sa facem investii majore in preventie, pentru a sprijini persoanele vulnerabile. Atat firmele, ONG-urile, cat si autoritatile publice trebuie sa se implice in integrarea sociala si profesionala a celor vulnerabili“, a declarat domnul Ionica Doru, Centrul pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viata Independenta din cadrul DGASPC Bacau. Acesta a subliniat necesitatea dezvoltarii unor programe integrate, care sa ofere persoanelor vulnerabile atat partea de formare profesionala si completarea studiilor, cat si masuri de angajare pe piata fortei de munca si servicii sociale pentru depasirea situatiei de vulnerabilitate.

Situatia persoanelor dezavantajate in mediul rural, la limita saraciei

Situatia persoanelor dezavantajate social este cu mult mai dramatica in mediul rural, decat in urban. Lipsa locurilor de munca, distanta mare fata de principalele orase, infrastructura precara, precum si lipsa de informatii, condamna practic persoanele dezavantajate din mediul rural la asistare sociala din partea statului.

Mai mult, chiar si in cazul unei posibile angajari, costurile mari de transport necesare deplasarii de la localitatea de resedinta la locul de munca, determina persoanele din mediul rural sa refuze angajarea.

Mediul rural din Romania are nevoie majora de investitii, pentru crearea de locuri de munca, dezvoltarea antreprenoriatului si a comunitatilor locale. Exista in mediul rural oameni cu 8 – 10 clase care nu stiu sa scrie, oameni care nu stiu cum si unde sa isi caute un loc de munca, sa scrie un CV sau o scrisoare de intentie. Acesti oameni, fie ca sunt romi sau romani, cu dizabilitati sau nu, sunt privati de a accede pe piata fortei de munca, fiind practic lipsiti de orice sansa la angajare“, a declarat Ionut Chirita, Coordonator Fundraising & PR, Fundatia de Sprijin Comunitar, Bacau.

Intalnirea a fost organizata in cadrul proiectului “SANSA – Sprijin pentru autocunoaștere și autodepasire a situatiei de vulnerabilitate ” implementat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector in parteneriat cu Asociatia Four Change, SC Centrul de Consultanta si Studii Europene SRL si Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau si si cofinantat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de interventie 6.2 “Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii”.

Pentru orice informatii legate de proiect, ne puteti contacta la e-mail office (@)4change.ro sau telefon 31 432 84 19 persoana de contact Costin Pistalu, Coordonator Comunicare si Relatii Publice.