UE lanseaza Saptamana europeana a mobilitatii 2014

0

Sub sloganul „Strazile noastre, alegerea noastra”, Comisia Europeana da startul “Saptamanii europene a mobilitatii 2014”. Se preconizeaza ca peste 2 000 de orase europene, mari si mici, vor participa la a 13-a editie a acestei manifestari.

“Saptamana europeana a mobilitatii” este o campanie europeana anuala consacrata modurilor sustenabile de deplasare in mediul urban. Incepand de miercuri, participantii la campanie pe plan national si local organizeaza numeroase evenimente.

Editia din acest an a Saptamanii europene a mobilitatii, al carei slogan este „Strazile noastre, alegerea noastra”, isi propune sa incurajeze cetatenii sa „ia in stapanire” spatiile urbane, pentru a crea orasul in care isi doresc sa traiasca.

„Autovehiculele particulare au conditionat mult prea mult timp modul de organizare a oraselor. Insa, in prezent, economiile noastre pierd in fiecare an 100 de miliarde EUR din cauza congestionarii traficului, ca sa nu mai vorbim de efectele negative asupra sanatatii oamenilor si de timpul astfel pierdut. Prin urmare, observ cu deosebita placere entuziasmul suscitat de participarea la Saptamana europeana a mobilitatii din acest an. Sunt convins ca exista numeroase idei valoroase referitoare la modul in care putem configura mai bine spatiul in care traim”, a declarat Siim Kallas, vicepresedintele Comisiei responsabil cu transporturile.

„Saptamana europeana a mobilitatii ne reaminteste ca, atunci cand este vorba de mobilitatea personala, avem intr-adevar de ales, iar bunele alegeri pe care le facem se repercuteaza in mod palpabil asupra sanatatii fiecaruia si asupra calitatii vietii noastre. Asa ca haideti sa optam pentru un aer mai curat si pentru spatii urbane care sunt facute pentru oameni. Orasele sunt pentru cetateni – sa facem tot posibilul sa ramana asa”, a adaugat Janez Potočnik, Comisarul european pentru mediu.

In timpul Saptamanii europene a mobilitatii, cetatenii din peste 2 000 de orase din 43 de tari vor putea sa utilizeze mijloace sustenabile de deplasare, sa participe la campanii de munca la distanta, la flash mobs, la evenimente in cadrul „Zilei fara masini”, la concursuri de creatie, la festivaluri si multe alte activitati.

Sursa: europeanul.org