Upcycling textile la Repair Café Cluj

0

Upcycling textile la Repair Café Cluj

O sesiune creativa de upcycling textile organizata de Repair Café Cluj si un ceai bun la Doamna T (Str. Napoca, nr. 10), o invitatie pentru  o dupa-masa altfel a zilei de sambata, 16 iulie, intre orele 15-18.00. Finete, joc, gingasie si culoare sunt cuvintele care definesc atelierul de upcycling textile pe care il punem la cale pentru acest weekend.

Ai haine vechi, pe care nu le mai porti, dar de care totusi nu vrei sa te desparti? Poti sa le dai o noua viata si sa le transformi in plase de cumparaturi, jucarii, cosuri si genti sau in abajururi de veioza alaturi de noi.

Ai haine dragi, dar cu mici defecte, o pata nelalocul ei sau agatate in cuiul de sub masa? Nicio problema, le venim de hac cu ajutorul unei floricele pe care chiar tu o vei realiza.

CE VOM CROI SI CROSETA? CINE SUNT MESTERII NOSTRI TALENTATI? DE CE MATERIALE E NEVOIE?

– Jucarii pentru oameni mici si mari vom  realiza din textile sub indrumarea Lindei Zsazsa Szabo. De te tenteaza sa experimentezi, sa vezi ce minunatie zambareata poti realiza dintr-un material vechi, adu cu tine haina aia care nu-ti mai foloseste, un ac de cusut, foarfece si ata. Mestesugul ni-l impartaseste Zsazsa.

– Floricele crosetate, colorate cu ajutorul carora poti infrumuseta hainele si accesoriile de care poate te-ai plictisit sau le poti folosi pe post de “petec” pentru vesminte rupte. Iscusita intr-ale frumosului si crosetatului e  dna Carmen Pauletti.  Un ghem de ata in culoarea ta preferata si o croseta e tot ce ai nevoie!

– Cosuri si posete, colorate si cochete, crosetam din tricouri vechi, prelungindu-le astfel mult utilitatea. In plus, din bucatile mai mici de material invatam sa facem tot felul de alte MiMinunatii, cu Mimi de la MiMinuatii.

– Abajururi din materiale re-utilizate pentru cele mai chic veioze. Doamna T ne va impartasi din pasiunea  sa pentru uplcycling si ne va invata cum ne putem crea propriul abajur la veioza, din materialele pe care le avem la dispozitie. Foarfece, ata, suportul pentru veioza si o doza de creativitate sunt “instrumentele” de care ai nevoie. Inspiratia si iscusinta ne-o daruieste Doamna T.

– Sacose de panza din materiale textile. Doar materialul e important de adus, daca nu ai foarfece sau ac sau ata, nu-i bai, aducem noi mai multe. Zsazsa e priceputa si intr-ale sacoselor de panza!

DE CE UPCYCLING SI NU SHOPPING DE PRODUSE NOU-NOUTE?

Pentru ca amprenta firmelor gingant din industria vestimentara asupra umanitatii nu face parte deocamdata dintr-o poveste cu final fericit pentru toate partile implicate. Costurile de mediu, sociale si economice ale imperiilor acestei industrii sunt incomensurabile: remuneratia infima a lucratorilor, exploatarea prin munca a minorilor, conditii precare de sanatate si securitate la locul de munca, cantitati enorme de deseuri si ape reziduale, emisii de gaze cu efect de sera, otravirea apei si a solului cu metale grele si alte chimicale, risipirea resurselor naturale si utilizarea pesticidelor si insecticidelor din culturile de plante textile. Si noi nu dorim sa fim o veriga a acestui sistem atat de pagubos.

Economia circulara si simplitatea voluntara ne inspira si ne dau idei inspre a fi autosuficienti in traiul de zi cu zi. Upcyclingul textilelor e una dintre solutii pentru domeniul vestimentar.

Asadar, te provocam la creatie alaturi de Repair Café si Doamna T (Str. Napoca, nr. 10), sambata, 16 iulie, orele 15-18. Si daca n-ai bulendre de infrumusetat sau de recreat nu-i bai, hai si doar la o poveste, tolba ne e plina de ele.

Organizator: Casa de Cultura Permanenta & Repair Café Cluj

Parteneri:  Doamna T

Susţinatori: Buzz News, Institutul de Economie Sociala, România Pozitiva, StiriONG.ro

Conceptul Repair Café a aparut in 2009 in Olanda, fiind formulat de Martine Postma, in acea vreme jurnalist si publicist in Amsterdam. In 2010, Martine a infiintat Fundatia Repair Café (Repaircafe.org). Aceasta fundatie ofera sprijin grupurilor locale din intreaga lume care doresc sa infiinteze propriul lor Repair Café. Fundatia sustine, drept urmare, si Repair Café Cluj, lansat de Casa de Cultura Permanenta in cadrul programului Orasul Vizibil 2015.

Pentru editori mai multe informatii:

www.facebook.com/repaircafecluj

www.repaircafe.org