Voluntarii pentru Geoparc va invita sa descoperiti in pas alergator traseul spre Cetatea Regala a Hategului

0

Iubitorii de miscare si de natura au posibilitatea sa imbine ambele pasiuni prin participarea la Crosul Cetatii Regale a Hategului. Evenimentul va avea loc sambata, 4 aprilie 2015 si este organizat de Voluntarii pentru Geoparc pe traseul de acces la ruinele Cetatii Regale a Hategului.

Competitia este structurata pe doua sectiuni: “Crosul Scutierilor” si “Crosul Cavalerilor” si va avea loc in Padurea Hategului. “Crosul Scutierilor” se va desfasura pe o distanta de aprox. 3 km, iar la “Crosul Cavalerilor” concurentii vor avea de parcurs o distanta de cca. 6 km. Pentru ambele sectiuni, startul va fi dat la ora 12.00.

Cele doua sectiuni se vor desfasura pe trei categorii de varsta: pana la 13 ani, 14-40 de ani si peste 41 de ani. Pentru fiecare categorie de varsta vor fi premiati castigatorii locurilor I, II si III.

Concurentii se vor putea inscrie doar la una dintre cele doua sectiuni, pana pe data de 15 martie 2015.  Avand in vedere ca aceasta competitie se desfasoara pe teren accidentat, participantii sunt sfatuiti sa fie echipati corespunzatori (incaltaminte sport, echipament sportiv etc.).

“Ideea de a organiza acest eveniment mi-a venit in timp ce ma uitam la televizor. Cineva alerga intr-un parc mare si foarte frumos.  Ma gandeam ce interesant ar fi sa avem si noi un loc in care sa putem alerga in natura. Apoi, mi-am dat seama ca acest traseu ar putea fi o astfel de destinatie si ca ar putea gazdui chiar o competitie. Am propus proiectul atat celorlalti voluntari, cat si echipei Geoparcului, iar proiectul a fost primit cu interes. Asa a luat nastere Crosul Cetatii Regale a Hategului, care speram sa devina o competitie de traditie si la care asteptam cat mai multi concurenti de toate varstele”, afirma Daniel Barboni, voluntar pentru Geoparc si initiator al competitiei.

Detalii despre competitie sunt disponibile pe pagina de Facebook: Crosul Cetatii Regale a Hategului, dedicata evenimentului si pe http://dragdehateg.org/.

Crosul Cetatii Regale a Hategului este cel de-al treilea proiect initiat si derulat integral de voluntarii pentru Geoparc. De altfel, amenajarea traseului catre Cetate, pe care se va desfasura competitia, a fost primul proiect  al voluntarilor si s-a bucurat de un real succes.

Evenimentul este sustinut de Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si Asociatia Drag de Hateg, in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara, Primaria orasului Hateg si Centrul de Resurse pentru Actiune Locala, avand ca sponsori Adaconi s.r.l., Solaris Plant s.r.l., Aqua Sara, Parc Caffe si Popas Turistic Zimbrul Hateg.

***********

Geoparcul Dinozaurilor este un parc natural ce cuprinde intreaga Tara a Hategului si care protejaza si valorifica natura si cultura acestui spatiu. Geoparcul a fost declarat arie protejata de interes national in 2004. Din anul 2005 geoparcul a fost acceptat in Reteaua Europeana a Geoparcurilor si in Reteaua Globala (sub egida UNESCO) a Geoparcurilor. Din anul 2007 are in interiorul sau doua zone denumite „Situl Strei-Hateg” si „Culoarul Rusca Montana – Tarcu – Retezat”, ca situri NATURA 2000, in vederea conservarii habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale salbatice de interes comunitar. Geoparcul are un statut special datorita gradului ridicat de locuire care implica o preocupare deosebita pentru dezvoltarea locala. Aceasta arie protejata cuprinde elemente de interes geologic deosebit alaturi de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric si cultural. Factorul cheie care personalizeaza acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de varsta Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hateg sunt unici in lume, importanta stiintifica si atractivitatea lor fiind sporita prin descoperirile de cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea geoparcului este realizata de Universitatea din Bucuresti.

Voluntari pentru Geoparc este un grup informal ce reuneste tineri din Tara Hategului si persoane interesate sa se implice de bunavoie si sa initieze activitati educationale, culturale, sportive si de promovare a zonei in concordanta cu strategia Geoparcului Dinozaurilor Tara Hategului – Universitatea din Bucuresti. In 2014, la numai un an de la infiintare, voluntarii au obtinut recunoasterea pentru implicarea lor in proiectele initiate de ONG-urile partenere ale Geoparcului, prin obtinerea Premiului Publicului in cadrul Galei Nationale a Voluntarilor, premiul “Arii Naturale Protejate” oferit de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania pentru proiectul „Casa Vulcanilor” si premiul de excelenta in proiecte de tineret acordat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara, pentru proiectul „Salvam trecutul pentru viitor”.

Pentru detalii privind aceasta actiune ne puteti  contacta astfel:

Adina POPA

tel: 0722786831; e-mail: [email protected]

dr. Cristian CIOBANU

tel: 0784206813; e-mail: [email protected]

Pentru informatii privind Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului accesati: www.hateggeoparc.ro