WEBINAR: Vino sa inveti cum sa iei statul la intrebari!

0

WEBINAR live pe romaniacurata.ro, marti, 30 iunie, ora 11.00. Inscrie-te aici!

Vino sa inveti cum sa iei statul la intrebari si ce poti face daca vreo institutie ignora intrebarea ta sau iti raspunde in doi peri, punandu-te pe drumuri!

Alianta pentru o Romanie Curata si Initiativa pentru Integritate in Serviciul Public din Republica Moldova va invita sa va inscrieti la primul webinar din seria celor 10 astfel de sesiuni de pregatire ce vor avea loc de acum inainte cu o cadenta lunara. Data acestei intalniri online cu orice persoana interesata si cu organizatii preocupate de transparenta accesului la informatia de interes public de pe ambele maluri ale Prutului este marti, 30 iunie, ora 11.00. Veti dialoga cu doi avocati: unul din partea Societatii Academice din Romania (promotorul proiectului Romania Curata, Bucuresti) si altul din partea Asociatiei Presei Independente (Moldova Curata, Chisinau). 
Prima tema: 
De ce unele autoritati refuza in mod explicit sa raspunda solicitarilor venite in baza Legii nr. 544/2001 si Legii 982/2000 din Republica Moldova (privind liberul acces la informatii de interes public) motivand ca ele nu sunt obligate sa raspunda si incalcand astfel prevederile legale? Cum putem face pentru a trece de refuzul initial si a ajunge totusi la raspunsul dorit? Care sunt pasii procedurali pentru a invinge indiferenta institutiilor publice fata de solicitarile cetatenilor?  Cei doi avocati vor raspunde la intrebari, analizand inclusiv cazurile expuse de cetateni din Romania si Republica Moldova care au astfel ocazia sa faca si schimb de experienta.

Precizare:

Temele celor 10 webinarii vor fi diferite, iar ele se vor referi atat la Legea 544/2001 din Romania, respectiv 982/2000 din Republica Moldova, cat si la Legea 52/2003 din Romania, respectiv 239/2008 din Republica Moldova. Temele vor fi anuntate de fiecare data din timp, pentru ca participantii sa se poata inscrie si transmite intrebarile lor. Avocatii vor avea astfel ragazul necesar sa analizeze cazurile expuse si sa pregateasca raspunsurile adecvate fiecaruia in parte, iar din raspunsuri vom avea de invatat cu totii. Va invitam sa completati acest formular, ce asigura accesul la primul webinar: 

http://goo.gl/forms/ZPX5WRIZeA 

Nota: cu exceptia intrebarilor, datele transmise raman confidentiale, inclusiv numele daca se exprima o asemenea optiune.

Despre webinarii

• Participarea la webinar este gratuita. Se pot inscrie atat cetateni cat si reprezentanti ai organizatiilor interesate sa se instruiasca in aplicarea prevederilor Legii 544/2001 si Legii 982/2000. • Pentru participare este nevoie de un calculator conectat la internet, dotat cu boxe sau difuzoare functionale. Nu este nevoie de camera web si microfon.

• Fiecare webinar dureaza cel mult 1,5 ore. Pe parcursul sau, participantii pot cere clarificari la intrebarile transmise ori pot formula alte intrebari in scris, prin modulul de comentarii accesibil sectiunii de livestream pe platforma romaniacurata.ro. Fiecare avocat va raspunde la intrebari referindu-se la legislatia tarii respective.

• Fiecare webinar poate gazdui oricati participanti doresc sa se instruiasca. Din partea organizatiilor, se pot inscrie oricati participanti doresc.

Pentru detalii suplimentare ne puteți contacta la [email protected]

Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania

Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014