Zambet pentru viitor – program dedicat copiilor cu cancer

0

“Zambet pentru viitor” este proiectul social al companiei Danone, initiat in anul 2007, care isi propune cresterea sanselor de supravietuire si imbunatatirea calitatii vietii copiilor bolnavi de cancer din Romania.

In cadrul programului va avea loc vernisajul expozitiei “Povestea continua”. Expozitia va cuprinde fotografii ce surprind emotii, atitudini de speranta si incredere ale copiilor. Fotografiile sunt realizate de fotograful roman Alex Galmeanu. Evenimentul va avea loc miercuri 19 otombrie, ora 18:30 la Hotel continental, Restaurantul Concerto.

In Europa, peste 80% dintre copiii care se imbolnavesc de cancer se vor vindeca. Desi tehnologia medicala existenta in centrele specializate din tara noastra ar putea oferi sanse similare pentru majoritatea cazurilor, exista un decalaj semnificativ de supravietuire al copiiilor cu cancer din România, care in functie de tipul cancerului si de stadiu poate ajunge pana la 40% (date prezentate in comunicari ale Institutelor Oncologice). Principalele cauze de esec sunt urmatoarele:

–          medicii de familie si pediatri recunosc tarziu cazurile suspecte;

–          chiar si atunci cand simptomele sunt identificate, din cauza lipsei unei politici de sanatate privind cancerul la copil, circuitul pacientilor prin sistemul sanitar nu este bine definit, ceea ce duce la prelungirea momentului in care pacientii suspecti ajung la mijloacele adecvate de diagnostic si tratament;

–          nu de putine ori, de teama sau disperare, familiile resping sau abandoneaza tratamentul de specialiatate, sperand in remedii miraculoase.

Programul “Zambet pentru Viitor” isi propune dezvoltarea de programe de formare si comunicare pentru corpul medical (medici de familie, pediatri si oncopediatri) pentru a ajuta copiii bolnavi sa primeasca in cel mai scurt timp tratamentul adecvat.

De asemenea, pentru a extinde programul de formare la nivel national, dar si pentru a oferi personalului medical informatii de specialitate legate de ingrijirea copiilor bolnavi de cancer, in luna martie a anului 2010 a fost lansata o platforma de internet, care sa sustina activitati de informare, comunicare si e-learning pentru specialistii in sanatate de pe intreg teritoriul Romaniei – www.oncopediatrie.ro

Incepand cu anul 2008, compania a dezvoltat un parteneriat cu Asociatia Little People, specializata in acordarea de suport psihologic copiilor bolnavi de cancer, care isi desfasura activitatea in acel moment numai in cadrul celor doua sectii de oncopediatrie din Cluj. Scopul acestui parteneriat a fost extinderea serviciilor Asociatiei si catre pacientii de la Institutul Oncologic Bucuresti.

In prezent, Asociatia acorda suport copiilor bolnavi de cancer din Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi, reusind astfel sa acopere, la nivel national, mai mult de 80% dintre acestia.

Pe sectiile de spital acestia organizeaza diferite activitati creative, jocuri, concursuri, grupuri de discutii pentru copiii si adolescentii internati, cu scopul de a-i ajuta pe acestia sa faca fata tratamentului.

Fotografii si mai multe detalii puteti gasi pe site-ul proiectului, cat si pe pagina de Facebook a programului.