40.000 USD pentru comunitati rurale in programul de finantare PACT pentru COMUNITATE

0

In contextul in care fondurile existente in acest moment in Romania, in special cele structurale, lasa prea putin loc pentru abordarea dezvoltarii comunitare cu scopul de a crea si/sau a sprijini dezvoltarea structurilor de societate civila la nivel local, «PACT pentru COMUNITATE» promoveaza si sustine initiativa membrilor comunitatilor rurale si urbane mici si medii (pana in 30.000 de locuitori) din sudul Romaniei.

Daca reprezinti o organizatie comunitara, un grup informal de cetateni cu initiativa la nivel local sau o organizatie locala non-profit din sudul Romaniei si vrei sa produci schimbare in comunitatea in care traiesti, aplica pana pe 5 septembrie la programul de finantare PACT pentru COMUNITATE, lansat de Fundatia PACT.

«PACT pentru COMUNITATE» este o continuare a programului de baza al Fundatiei PACT, «Invatare, Participare, Incredere», programul de dezvoltare de organizatii comunitare in sudul Romaniei. Astfel, ca program central extins, «PACT pentru COMUNITATE» se adreseaza comunitatilor mici si medii din zone rurale si urbane din sudul tarii: atat grupurilor comunitare informale constituite din membri voluntari cu initiativa ai comunitatilor locale, cat si organizatiilor comunitare active existente (care fie detin personalitate juridica, fie sunt inca grupuri comunitare informale), dezvoltate prin programele si proiectele Fundatiei PACT, precum si organizatiilor locale mici ale societatii civile, constituite conform legii asociatiilor si fundatiilor.

Prin aceast apel de proiecte ne adresam organizatiilor cu sediul la nivel local, care actioneaza in judetele din sud (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman), sud-est (Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea) si sud-vest (Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj, Olt) ale Romaniei.

Suma totala a finantarilor alocate in cadrul acestei prime runde a Programului «PACT pentru COMUNITATE» se ridica la 40.000 USD.

Primul apel de cereri de finantare din acest fond, are 4 linii de finantare diferite:

  • Proiecte derulate in parteneriat – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte care vizeaza dezvoltarea capacitatii de lucru in parteneriat a organizatiilor comunitare, fie ele grupuri de initiativa informale sau ONG constituite formal, prin proiecte de dezvoltare comunitara, antreprenoriat social si cultural sau alte forme ale economiei sociale.
  • Schimburi de experienta si vizite de studiu – in cadrul acestei componente se vor finanta vizite de studiu si/sau schimburi de experienta intre comunitati locale, la nivel national, in beneficiul organizatiilor comunitare sau locale mici care vizeaza dezvoltarea comunitatii de care apartin.
  • Servicii – in cadrul acestei componente se vor finanta proiecte ce vizeaza dezvoltarea capacitatii organizationale (interne si de lucru participativ cu comunitatea, cu factori relevanti la nivel local/judetean si micro-regional) a organizatiilor comunitare active sau a altor organizatii locale.
  • Antreprenoriat social si cultural, economie sociala – acesta componenta vizeaza initiativele de antreprenoriat social, cultural si alte forme ale economiei sociale dezvoltate de organizatii comunitare sau de alte ONG locale active in domeniul vizat, precum si de grupuri informale din comunitate.

Cererile de finantare impreuna cu anexele necesare se gasesc pe  http://www.pactpentrucomunitate.ro/aplica.

Programul de finantare „PACT pentru COMUNITATE” este dezvoltat de Fundatia PACT cu sprijinul Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust – www.ceetrust.org).