610.000 Euro pentru 33 proiecte de integrare sociala din Europa Centrala si de Sud–Est

0

Fundatia ERSTE anunta astazi deschiderea perioadei de inscrieri pentru editia a patra a Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala in 13 tari din Europa Centrala si de Sud-Est: Romania, Austria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Moldova, Serbia, Slovacia si Slovenia.

Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala este oferit organizatiilor non-profit din cele 13 tari participante care desfasoara proiecte de integrare sociala inovatoare si eficiente. Proiectele trebuie sa aiba in vedere integrarea sociala a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate, cum ar fi: minoritati etnice, persoane cu dizabilitati, comunitatea LGBT, copii, batrani, femei, persoane fara adapost, emigranti, persoane incarcerate, refugiati etc.

Aplicatiile pot fi trimise in perioada 3 septembrie – 11 noiembrie 2012 la: www.socialintegration.org/register.   

In afara premiilor in bani in valoare totala de 610.000 euro, cei 33 de castigatori (30 proiecte castigatoare, 2 Premii Speciale din partea Juriului si Premiul Practicienilor) beneficiaza de suport in relatia cu presa, asigurat de consultanti specializati in Relatii Publice, pe o perioada de 2 ani (iulie 2013 – iunie 2015). De asemenea, organizatiile finaliste (aproximativ 130 de organizatii din toate tarile participante) vor fi integrate in ERSTE Foundation’s NGO Academy – o platforma menita sa le permita dezvoltarea  diverselor competente organizationale cum ar fi: aptitudini de relationare cu mass media, dezvoltarea de intreprinderi sociale ca alternativa de finantare, dobandirea de aptitudini in zona de fundraising, dezvoltarea identitatii organizationale. 

Proiectele finaliste vor fi evaluate de un juriu international, din care face parte si un reprezentant din Romania, Mona Nicoara – regizor si activist.

Intr-un moment in care integrarea este ceva despre care se vorbeste mult, despre care se fac proiecte si evaluari, despre care se ofera pareri sceptice si pozitii ideologice, Fundatia ERSTE aduce pragmatism si claritate prin gasirea modelelor care functioneaza si care merita intelese si sustinute pe termen lung. Pentru organizatiile din Romania este esentiala recunoasterea si sustienerea internationala a substantei muncii lor si a rezultatelor specifice, care de prea multe ori trec neobservate acasa.”,  a declarat Mona Nicoara.

La editiile anterioare ale premiului, Romania a avut o participare foarte buna, cu 44 organizatii finaliste si 12 organizatii castigatoare. Proiectele castigatoare din Romania la editia 2011 au fost:

Case mai Bune (Better Homes) – Fundatia pentru Asistenta Sociala si Tineret (F.A.S.T.), Sacele

Close to School – Asociatia pentru Promovarea Incluziunii Sociale, Campia Turzii

Brutaria CONCORDIA – Organizatia Umanitara Concordia, Bucuresti 

Democratia la Padureni – Asociatia Pro Democratia Clubul Timisoara

Diversitatea, realitatea din jurul nostru! – Asociatia ACCEPT, Bucuresti

International Romani Art Festival – Asociatia Culturala TURN, Timisoara

Pentru ACCEPT, organizatie care apara si promoveaza drepturile persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si trans (LGBT), Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala a constituit o motivanta confirmare a faptului ca activitatea noastra are impact, ca mesajul nostru este valoros si ajunge la public. Financiar vorbind, premiul in valoare de 16000 de euro a reprezentat o gura de oxigen pe care am primit-o intr-o perioada in care sursele de finantare accesibile pentru ACCEPT au fost foarte limitate” a declarat Irina Nita, Director Executiv ACCEPT.

Castigatorii Premiului pentru Integrare Sociala vor fi anuntati in cadrul Ceremoniei de Premiere care va fi organizata in Viena in iunie 2013.

Pentru mai multe detalii despre Premiul Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala, va rugam accesati: www.socialintegration.org