Raportul de tara privind microcreditarea din Romania, in context european

0

In perioada 8-9 noiembrie 2012, Romania gazduieste Conferinta Europeana pentru Microcreditarea IMM-urilor. Evenimentul, organizat cu sprijinul Comisiei Europene, reuneste peste 300 de factori cheie, practicieni, reprezentanti ai institutiilor bancare si nebancare, care dezbat masurile menite sa imbunatateasca microcreditarea din Europa de Est. De altfel, este pentru prima oara cand o tara din regiune reuneste un numar important de factori de decizie in domeniul microcreditarii IMM-urilor. Guvernul Romaniei a fost reprezentat la eveniment prin domnul Georgian Ghervasie, consilier Prim-Ministru, iar AIPPIMM prin domnul Dumitru Nancu, vicepresedinte.

Romanii au accesat 10% din valoarea microcreditarilor din Europa

Conform datelor europene, in anul 2011, in UE au fost acordate peste 200.000 de microcredite in valoare totala de 1,04 miliarde  de EUR. In Romania, in aceeasi perioada, valoarea microcreditelor acordate a fost de aproximativ 100 de milioane de EUR. Dintre acestea, 94% au fost acordate pentru finatarea de afaceri, beneficiarii fiind in proportie de 72% clienti nebancabili. Cu aceste date, Romania ocupa locul 5 in Europa dupa numarul de beneficiari de microcredite, imediat dupa Bosnia si Herzegovina, Spania, Franta si Albania si locul 7 in Europa ca volum financiar al microcreditarilor acordate, in urma Bosniei si Herzegovina, Spaniei, Frantei, Poloniei, Albaniei si Germaniei.

“Chiar si asa, piata microcreditarii este departe de a-si fi atins maturitatea, potentialul de absorbtie al tarii noastre valorificandu-se la doar 15%. Atingerea acestui nivel s-ar resimti in beneficii sociale pentru intreaga populatie a tarii si ar avea o contributie semnificativa la sustenabilitatea economiei romanesti, prin crearea de locuri de munca si reducerea decalajelor intre zonele dezvoltate si cele defavorizate, inclusiv in incasarile la bugetul de stat.” a declarat , in cadrul brief-ului de presa, dl. Bogdan Merfea, General Manager Patria Credit IFN SA.

In Romania, valoarea medie a microcreditelor acordate a fost de 5000 de euro

Raportul arata o diferenta a valorii medii a microcreditarii intre statele din Europa Centrala si de Est si cele din Vest: in timp ce in statele din Europa Centrala si de Est nivelul mediu al microcreditarii se situeaza intre 5.000 si 5.200 de euro, in tarile din Vest acesta ajunge la 9600 de euro.Cat priveste dobanzile practicate, in statele europene rata dobanzii variaza de la 4% in Italia, Franta si Austria la 35% in Serbia, in timp ce rata medie in Romania se situeaza la nivelul de 16%.

Un alt aspect relevat de Raport se refera la durata medie a microcreditarii: in Europa aceasta este de 2 ani (28% dintre imprumuturi) si 3 ani (22% dintre imprumuturi), in timp ce in tara noastra acesta este de 33 de luni.

Trei microcredite acordate, un loc de munca nou creatConform statisticilor prezentate in Raport, fiecare microcredit acordat genereaza 0,33 locuri de munca noi si permite conservarea a 0,5 locuri de munca deja existente. “In continuare in Europa inregistram un numar de 25 de milioane de someri. Dorinta noastra este sa crestem an de an numarul de beneficiari ai microcreditarii pe teritoriul UE, pentru ca, odata cu aceasta, ne aducem aportul la reducerea persoanelor care nu au un loc de munca si implicit la bunastarea populatiei din Europa. European Microfinance Network este o retea de microcreditare care insumeaza peste 90 de organizatii dintre care 11 activeaza in Romania”, a conchis Faisel Rahman, presedintele EMN.Conferinta Europeana de Microcreditare este organizata de European Microfinance Network (EMN) cu sprijinul Comisiei Europene si in parteneriat cu European Investment Fund, AIPPIMM, Fundatia Post-Privatizare, Fondul Roman de Contragarantare si alte organizatii de microfinantare din UE.