Initiativa cetateneasca locuitorii din

0

Dreptul de inițiativă și dialog social al cetățenilor

Dreptul de initiativa

  • Funcționarea Uniunii se bazează pe democrația reprezentativă prin dreptul la vot activ și pasiv al fiecărui cetățean al Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European.
  • Fiecare cetățean are dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii. Deciziile sunt luate cât mai deschis și cât mai aproape de cetățeni.
  • Cetăţenii sunt reprezentaţi direct, la nivelul Uniunii, în Parlamentul European.

Statele membre sunt reprezentate în Consiliul European de șefii lor de stat sau de guvern și în Consiliu de guvernele lor, care sunt ele însele responsabile din punct de vedere democratic în fața parlamentelor lor naționale sau în fața cetățenilor lor.

Pe baza acestor noi principii, se introduce, așadar, valoarea juridică obligatorie și recunoașterea importantă a inițiativei populare, care devine pasul de bază pentru realizarea conceptului de valori democratice universale care să fie transmis generațiilor viitoare.

De fapt, dreptul de inițiativă a cetățenilor permite acum cel puțin unui milion de cetățeni dintr-un număr semnificativ de state membre să invite Comisia să prezinte propunerea într-un anumit domeniu.

Inițiativa populară este și un instrument de transparență, care apropie cetățenii de mașina comunității și creează legături civice transnaționale pe probleme comune.
Comisia propune ca semnăturile să provină din cel puțin nouă țări membre și un număr reprezentativ de locuitori.

După o lungă perioadă de consultare publică, concluziile Comisiei, care acum trebuie să fie examinate de Parlament și Consiliu, prevăd următoarele:

• Un milion de semnături provin de la cel puțin o treime din statele membre, sau nouă în prezent
• Semnăturile pot fi colectate pe hârtie sau electronic și verificate de autoritățile naționale conform procedurilor în vigoare
• Vârsta minimă pentru a semna este aceeași ca și pentru a vota la alegerile europene (18 peste tot, cu excepția Austriei unde votați la 16 ani)
• Semnăturile din fiecare țară trebuie să fie proporționale cu populația – de exemplu, pentru Italia, sunt necesare cel puțin 54.750 de semnături.

Perioada de strângere a semnăturilor ar fi de 12 luni

perioada-de-strangere-a-semnaturilor-ar-fi-de-12-luniProcedura ar urma să includă înregistrarea online a inițiativei, strângerea efectivă a semnăturilor, o „verificare” la o treime din drum – când sunt deja cel puțin 300.000 de semnături depuse – pentru a verifica admisibilitatea propunerii din punct de vedere juridic. . Și apoi aprobarea finală.

Deputații din Comisia pentru Afaceri Constituționale au votat pe 30 noiembrie raportul privind inițiativa populară, sugerând o evaluare a eligibilității, un prag mai mic pentru numărul de țări participante și o procedură mai simplă de semnare.

Evaluarea admisibilității”.

Verificarea admisibilității inițiativei ar trebui efectuată la înregistrarea pe site-ul Comisiei (nu după colectarea a 300.000 de semnături) pentru a evita colectarea de către cetățeni a semnăturilor pentru inițiative care nu îndeplinesc criteriile stabilite. Pentru a se asigura că inițiativele sunt de natură serioasă și au o dimensiune europeană, se sugerează înființarea unui comitet cetățenesc cu cel puțin șapte membri din șapte țări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.