Lansarea website-ului de sprijin pentru Presedintia Romana a Consiliului UE

0
  • Pe 21 iulie Europuls impreuna cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile au lansat website-ul oficial al Platformei RO2019 care sustine pregatirile pentru Presedintia Romana a Consiliului UE in a doua jumatate a anului 2019.
  • Platforma este constituita din experti in afaceri europene, reprezentanti ai societatii civile si autoritatile implicate direct in pregatirea presedintiei.

  • Proiectul RO2019 asigura trei linii principale de actiune: identificarea si sprijinirea prioritatilor presedintiei romane a Consiliului UE in 2019, crearea de capacitati pentru Romania si promovarea generala a imaginii Romaniei in Europa.

  • Premierul Dacian Ciolos a declarat in cadrul celei de-a 4-a editii a Forumului Eurosfat: “Romania va avea oportunitatea sa-si asume o pozitie cu putere de influenta mare in cadrul presedintiei – ne asumam capacitatea de a media pozitii comune intre statele membre, tinand cont de agenda UE.”

Astazi, 21 iulie 2016, s-a lansat website-ul oficial al Platformei RO2019, proiect al Europuls – Centrul de Expertiza Europeana impreuna cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, care doreste sa coaguleze eforturile societatii civile romanesti din tara si din strainatate pentru a sustine pregatirile pentru Presedintia Romana a Consiliului UE in a doua partea a anului 2019.

Aceasta platforma isi propune sa se constituie intr-o structura formata din experti in afaceri europene si reprezentanti ai societatii civile, oferind un cadru de dezbateri, analiza si schimb de bune practici in vederea identificarii unor prioritati ale presedintiei care sa aiba un suport cat mai larg in societate (ownership), cat si de a asista si monitoriza autoritatile romane in procesul de organizare efectiva a presedintiei.

De asemenea, platforma va fi deschisa pentru participarea autoritatilor publice direct implicate in organizarea efectiva a presedintiei, membrilor Parlamentului Romaniei, membrilor romani ai Parlamentului European, Comitetului Economic si Social European si altor institutii si autoritati din cadrul UE.

Proiectul RO2019 isi propune sa asigure trei linii principale de actiune, prin procese consultative bine adaptate care sa fructifice expertiza si adevaratul potential al societatii civile in asigurarea unei presedintii de succes:

I. Identificarea si sprijinirea Prioritatilor Presedintiei Romane 2019 – O Presedintie trebuie sa aiba cateva prioritati tematice pe care sa le promoveze atat inainte cat si dupa perioada de conducere a Consiliului;

II. Crearea de capacitati pentru Romania – RO2019 isi propune sa contribuie la crearea de resurse necesare pentru actorii direct implicati precum autoritatile sau institutiile publice, cat si pentru cei care vor juca un altfel de rol si care includ societatea civila, mediul academic sau cel jurnalistic.

III. Promovarea generala a imaginii Romaniei in Europa – Conducerea asigurata de catre tara noastra in negocierile si intalnirile europene trebuie sa fie dublata de o explozie de evenimente de promovare nationala, care sa asigure ulterior cimentarea unui bun prestigiu al tarii.

Presedintia rotativa este un exercitiu administrativ si de resurse umane important, dar mai mult decat atat, constituie o provocare extraordinara a expertizei europene a acelui stat membru, fapt subliniat si de premierul Ciolos in discursul sustinut in deschiderea celei de-a 4 editii a Forumului Eurosfat :

„Pregatirea presedintiei UE inseamna pregatirea unei viziuni pentru ceea ce vom face la nivel european in anii viitori. In 2019, la un pic mai mult de 10 ani de la aderare, Romania va avea oportunitatea sa-si asume o pozitie cu putere de influenta mare – ne asumam capacitatea de a media pozitii comune intre statele membre tinand cont de agenda UE. Va fi o agenda impusa de realitatile momentului, dar vor fi si subiecte pe care Romania le va putea propune pentru aceasta agenda, daca va gasi aliati intre statele membre. O astfel de responsabilitate se pregateste din timp”.

RO2019 este un proiect bazat pe valorile europene ale democratiei, participarii active a cetatenilor in spatiul public si a dialogului deschis, avand in centru o puternica sustinere pentru proiectul european si procesul de integrare europeana.

Va invitam astfel sa parcurgeti informatiile prezente pe website-ul www.ro2019.eu , cat si Documentul Conceptual al Platformei RO2019.