ONGurile capaciteaza persoanele aflate in risc de saracie

0

Dezbaterea pentru prezentarea “Pachetului integrat pentru combaterea saraciei” ce a avut loc ieri, 17 februarie, la sediul Guvernului Romaniei. Documentul anuntat in sedinta Executivului din 10 februarie si care cuprinde 47 de masuri anti-saracie, se concentreaza mai ales pe masuri pentru copii. Pe parcursul intalnirii, Guvernul a anuntat ca asteapta, in urmatoarele zile, reactiile organizatiilor neguvernamentale cu privire la continutul masurilor prevazute in acest pachet. Organizatiile sunt invitate, astfel, sa isi exprime disponibilitate pentru punerea in practica a masurilor, alaturi de reprezentantii Guvernului Romaniei.

Ionut Sibian, directorul executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) alaturi de Simona Constantinescu, director de dezvoltare si advocacy FDSC, au participat la dezbatere si au adus in discutie experientele organizatiilor finantate in cadrul programelor de finantare gestionate de fundatie, ce activeaza in acest domeniu. “La o analiza la prima vedere a masurilor din pachetul antisaracie, am observat ca cel putin 26 – 27 dintre ele sunt deja initiate, in derulare, de catre ONGuri cu care FDSC lucreaza in programele de finantare pe care le gestioneaza. Remarc ca toate aceste initiative insumeaza valoarea a 7 – 8 proiecte strategice. Speram ca acest pachet de masuri sa asigure replicarea acestor idei pe o scala mai mare si alocarea de resurse astfel incat metode si instrumente deja testate sa fie puse la treaba repede. Acum ONGurile capaciteaza persoanele aflate in risc de saracie si le indeamna sa actioneze pentru a iesi din aceasta stare, spre deosebire de interventia cea mai frecventa a sectorului public, care se rezuma sa acorde beneficii in bani, fara masuri suplimentare, de activare a grupurilor vulnerabile.”, declara Ionut Sibian, directorul executiv al FDSC.

Cresterea ratei de ocupare a populatiei cu varsta intre 20-64 de ani, de la 65,7% in 2014, la 70% in 2020, si reducerea, pana in anul 2020, cu cel putin 580.000 de persoane a celor aflate in risc de saracie si excluziune sociala sunt doua dintre obiectivele acestui pachet. Obiectivele Pachetului integrat pentru combaterea saraciei sunt  corelate cu cele ale Strategiei Europa 2020. 

Masurile din Pachet sunt structurate pe categorii de varsta, au un calendar de aplicare si sunt identificate surse de finantare. Mai multe detalii cu privire la Pachetul integrat pentru combaterea saraciei, se gasesc in fisierele postate pe websiteul Guvernului Romaniei.

Inregistrarea dezbaterii poate fi urmarita integral aici.