Peste 35 de ONGuri adreseaza un apel catre Presedintele Klaus Iohannis

0

Un grup de organizatii neguvernamentale adreseaza un apel Presedintelui Romaniei de a adopta masuri concrete care sa raspunda la revendicarile din strada si la cele ale societatii civile organizate impotriva coruptiei si pentru reforma statului si a clasei politice.

Alaturi de oamenii care protesteaza in strada, organizatiile neguvernamentale semnatare considera ca lipsa generalizata a respectului fata de cetatean din partea alesilor politici si a functionarilor publici nu mai poate continua. Furtul si risipa banului public in beneficiul unei clase de privilegiati – oligarhi, politicieni, demnitari – trebuie sa inceteze. Constitutia si legile tarii trebuie sa fie respectate. E necesar ca legile sa nu mai fie create pentru a servi interese clientelare si sa nu mai mentina privilegii nemeritate. Egalitatea in fata legii nu mai poate fi incalcata.

Lipsa transparentei si a consultarii publice reale dovedesc un dispret generalizat fata de cetatean, care mascheaza deturnarea banului public in interes privat cu girul tuturor partidelor politice. Institutiile de securitate au devenit parte a acestei scheme si in loc sa ofere siguranta cetatenilor contribuie de fapt la starea de insecuritate la nivelul societatii.

Prezenta personajelor corupte si incompetente, a impostorilor si profitorilor tranzitiei in prim planul spatiului public, al mediului politic si la varful institutiilor publice reprezinta o sfidare continua la adresa cetatenilor onesti care trebuie sa inceteze. Partidele politice actuale trebuie sa se reformeze si sa renunte la monopolul nociv care trimite in functii publice o clientela corupta si incompetenta care nu serveste interesului public. Alegerile raman un mecanism de perpetuare a unei clase politice iresponsabile si corupte atat timp cat permanent avem de ales „raul cel mai mic”.

Din toate aceste motive, criteriile de integritate si de competenta pentru ocuparea functiilor publice sunt esentiale. In acest sens Presedintele, in limitele atributiilor sale constitutionale, trebuie sa ofere repere clare partidelor politice si institutiilor statului. In acest moment, exemplul personal al Administratiei Prezidentiale este imperativ pentru igienizarea spatiului public.

Natura societatii civile si a miscarii de protest nu presupune ideea de reprezentativitate; aceasta poate fi surprinsa doar prin intermediul procesului politic democratic exprimat prin alegeri libere la care participa partide politice legitime. Protestele sunt generate tocmai de o criza de reprezentare, iar oamenii au iesit in strada tocmai pentru ca nu se simt reprezentati de partidele politice existente si nu mai vad nicio alta institutie care sa le apere interesele, nici macar cea a Avocatului Poporului. Organizatiile neguvernamentale nu au o vocatie de reprezentare politica, ele doar aduna oameni in jurul unor idei, principii si drepturi. Organizatiile neguvernamentale legitime nu pretind ca vorbesc in numele societatii civile in ansamblul ei, ci doar in virtutea misiunii si expertizei lor.

_______________________________________________________________________________

Stimate Domnule Presedinte, Va adresam acest apel in numele organizatiilor neguvernamentale semnatare si in spiritul starii de nemultumire profunda manifestata in strada ca reactie la criza statului. Exista un numitor comun al revendicarilor din strada si al celor din partea organizatiilor neguvernamentale: lupta impotriva coruptiei si reforma clasei politice.

Ca prim pas pe drumul spre un alt fel de a face politica va solicitam ca pentru viitorul candidat la postul de prim-ministru si pentru membrii cabinetului sau sa aplicati urmatorul set de criterii de integritate si competenta:

Integritate :

 • nu este si nu a fost implicat in comiterea de infractiuni sau in scandaluri de coruptie, nu a fost condamnat si nici nu este trimis in judecata pentru astfel de fapte;
 • nu este si nu a fost implicat in obtinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate si nici in cazuri de conflict de interese;
 • nu este si nu a fost implicat in migratii politice/traseism, nici in comportamente de incalcare a moralei publice in exercitarea unor functii publice;
 • nu este si nu a fost implicat in promovarea unor valori, pozitii sau proiecte care contravin statului de drept;
 • nu a ocupat functii de conducere in fostul PCR, nu a fost informator si nu a facut parte din fosta Securitate si nici din actualele servicii secrete;
 • nu a promovat si nu promoveaza discurs discriminatoriu, bazat pe ura.

Competenta :

 • capacitatea de a impune respect pe baza autoritatii profesionale;
 • capacitatea de a demonstra buna cunoastere a unui domeniu profesional;
 • capacitatea de a formula o viziune, prin analiza si sinteza informatiilor culese de catre personalul pe care il coordoneaza;
 • capacitatea de a coordona echipe de oameni si procese decizionale;
 • capacitatea de a comunica si negocia eficient, atat in interiorul echipei, cat si cu publicul.

Componenta oricarui Guvern in Romania ar trebui sa asigure echilibrul de gen.

De asemenea, solicitam sa faceti un demers similar in interiorul Administratiei Prezidentiale, astfel incat pana la 31 decembrie 2015 intreaga echipa din jurul dumneavostra sa respecte aceleasi criterii. Exemplul Administratiei Prezidentiale este imperativ pentru reformarea institutiilor statului si a clasei politice.

Odata cu aplicarea criteriilor de integritate si competenta, ne dorim ca Presedintele Romaniei sa isi asume demararea unui proces de consultare cat mai ampla cu cetatenii si cu organizatiile neguvernamentale, inclusiv prin folosirea unor instrumente participative care au functionat in alte state democratice si punand in valoare initiativele construite deja in spatiul virtual al protestului din aceasta perioada. Ne asteptam ca Presedintele, in calitatea sa de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, sa obtina un angajament politic ca toate acestea sa fie valorificate prin intermediul unui proces asumat de principalele institutii ale statului (Parlament, Guvern) din care sa rezulte modificari legislative si institutionale care sa raspunda problemelor semnalate de cetateni. Subliniem necesitatea ca acest proces de consultare, pe scara larga, sa fie asumat de toate partidele politice si institutiile publice ca o practica fireasca si permanenta in spiritul dorintei reale de consolidare a democractiei participative in Romania si nu ca o simpla manevra de deturnare a protestelor din piata.

Reafirmam ca organizatiile neguvernamentale, in general, nu au o vocatie de reprezentare populara; ele doar aduna oameni in jurul unor idei, principii sau drepturi. Organizatiile semnatare, in particular, nu pretind ca vorbesc in numele societatii civile in ansamblul ei, ci doar in virtutea misiunii si expertizei lor. Modul in care a fost pregatita consultarea publica a Presedintelui cu cetatenii si societatea civila organizata, desi probabil bine intentionata, a fost deficitar si, in loc sa creasca increderea publicului in institutiile statului si in organizatiile societatii civile, a provocat inca si mai multa confuzie, suspiciuni si diviziuni la nivelul societatii civile. Ne asteptam ca cei responsabili pentru aceasta situatie sa isi asume raspunderea.

Solicitam ca propunerile concrete de reforme pe care organizatiile societatii civile le-au cerut in ultimii ani sa nu mai fie ignorate de decidentii politici. Si increderea organizatiilor neguvernamentale in majoritatea institutiilor politice s-a terminat sau se apropie de epuizare.

Organizatii semnatare (in ordine alfabetica),

Academia de AdvocacyActiveWatchAgentia de Dezvoltare Comunitara ImpreunaAsociatia ACCEPTAsociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC)Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC)Asociatia pro Democratia (APD)Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN)Asociatia Tura in NaturaCentrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale  (CENTRAS)Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe)Centrul Parteneriat petru Egalitate (CPE)Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)Centrul pentru Legislatie NonprofitCentrul Roman de Politici Europene (CRPE)Civitas’99Confederatia CARITAS RomaniaExpert ForumFederatia Dizabnet – Reteaua Organizatiilor Furnizoare de Servicii in Domeniul DizabilitatiiFederatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)Federatia VOLUMFreedom HouseFundatia Alaturi de VoiFundatia Comunitara BucurestiFundatia EstuarFundatia pentru ParteneriatFundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)Funky CitizensGrupul pentru Democratie Participativa PlenumInitiativa RomaniaInstitutul pentru Politici Publice (IPP)Militia SpiritualaRomani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si StudiiSalvati Copiii RomaniaSocietatea Academica din Romania (SAR )

TERRA Mileniul III

Sustin demersul:

APDRP – Asociatia pentru Dezvoltare Regionala si ParteneriatARAS – Asociatia Romana Anti SIDAASOCIATIA  ELEISONAsociația “Institutul Verde”Asociatia Ador CopiiiAsociația Călan 1387Asociatia Casa IoanaAsociatia Education & Support Sphere (ES-SPHERE)Asociatia Generation EuropeAsociatia GRADO – Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor OmuluiAsociatia Habitat for Humanity RomaniaAsociatia KGSC CommunityAsociația LaBomba StudiosAsociatia ORICUMAsociatia pentru Cetatenie Culturala-ARCAasociatia pentru dezvoltare comunitara nehoiuAsociatia pentru Dezvoltare Durabila DAKIAAsociatia pentru Educatia Permanenta a Adultilor EDUCADULTAsociatia pentru Initiative de Dezvoltare a Comunitatilor din Oltenia de Nord (As. IDCON ) ArcaniAsociatia Persoanelor cu Handicap Sporting Club GalatiAsociatia Pro ACT SuportAsociatia Pro Natura GalatiAsociatia Profesionala PMI Romania ChapterAsociatia Romania CivicaAsociația SPICC (Solidaritate, Participare, Incluziune, Comunicare, Cooperare)Asociația TottoroAsociatia Traditie Educatie Familie GalatiAsociatia TRANSformCentrul de Analiza, Resurse si SolutiiCentrul de Studii în Idei Politice (CeSIP)Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPCFEDERATIA PENTRU DREPTURI SI RESURSE PENTRU PERSOANELE CU TULBURARI IN SPECTRUL AUTISTForumul Tinerilor din RomâniaFundatia CAESARFundația Comunitară SibiuFundatia Romanian Angel AppealFundatia Timisoara ’89Fundatia Umanitara ClopotGRASP (Asociatia Societatea Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani)Grupul pentru Dialog SocialHope and Homes for Children RomaniaHUMAN CATALYST Asociatia pentru Educație și Justiție SocialăMozaiqONG CONTJURRomanian Youth Movement for Democracy

United Way Romania

_______________________________________________________________________________

Lista organizatiilor semnatare ramane in continuare deschisa si va fi actualizata periodic in cursul zilei de astazi si pana in momentul in care va fi anuntata propunerea pentru functia de prim-ministru.

Organizatiile care doresc sa se alature apelului nostru o pot face aici.