19 februarie 2012 – a treia editie a evenimentului “Nu lasa violenta sa conduca familia ta”

0

Asociatia No Abuse, in parteneriat cu Asociatia “O sansa pentru viitor”, Centrul Unic de Voluntariat și deputatul Alina Gorghiu, organizeaza duminica, 19 februarie, a treia editie a evenimentului “Nu lasa violenta sa conduca familia ta”, la Palatul Parlamentului. 

Scopul conferintei este de a atrage atentia asupra violentei în mediul familial și în instituțiile educaționale, precum și găsirea unor soluții.
In cadrul evenimentului, Asociatia No Abuse va prezenta filmul de animatie “Angry Man”, parte a campaniei desfasurate in sapte licee bucurestene, “Spune mai departe!”. Animatia creată de Anita Kili, renumita producatoare de film din Norvegia, ilustreaza impactul violentei domestice asupra copiilor. Povestea lui Boj, personajul principal, se bazeaza pe experientele copiilor care au crescut in familii afectate de violenta. Animatia are peste 20 de premii in importante festivaluri internationale de film.Lectorii participanti la conferinta vor tine scurte prelegeri referitoare la importanta informarii corecte in ceea ce priveste violenta domestica. Dezbaterea moderata de Dr. Mirela Zivari va avea ca teme de discutie: educatia copilului (efectele violentei in scoala sau in familie, comportamentul copiilor si necesitatea creării unui cadru normativ privind violenta domestica); punctul de vedere institutional si solutiile oferite de către autoritatile publice locale si centrale privind violenta, ca fapt social deviant; sistemul social de protectie, solutiile legislative si practicile administrative privind femeile victime ale violentei domestice.Violenta domestica in Romania a devenit o problema sociala, studiile de specialitate aratand un trend ascendent. Avand in vedere gravitatea fenomenului, este necesara crearea unui cadru legislativ clar și cuprinzator, care sa permita mentinerea sub control a actelor de violenta care influenteaza atat de puternic dezvoltarea ulterioara a femeilor si a copiilor, victime ale violentelor.”Cea mai eficienta modalitate de a preveni si combate violenta in familie este educarea tinerilor. Transmiterea unor valori morale sanatoase trebuie sa vina atat din partea parintilor, cat si a formatorilor de opinie cu care acestia intra in contact (cum ar fi educatorii, profesorii, politistii, mass-media etc.) Familia trebuie privita in primul rand ca o entitate spirituala care constituie fundamentul unei societati, si apoi ca o entitate materiala. Valorile si conceptiile pe care le transmitem copiilor nostri sunt foarte importante, intrucat conduc la evolutia sau degradarea unei societati, dupa caz. Un rol foarte important in evolutia societatii romanesti il au si autoritatile. Interventia ferma si la timp a acestora este necesara pentru a asigura sanatatea familiilor si implicit a societatii”, a declarat Mirela Pavel, Președinte No Abuse.

Cercetarile releva faptul ca 78,9 % dintre persoanele chestionate considera ca femeile sunt principalele victime ale agresiunii in familie. In ceea ce priveste increderea în autoritatile statului, care au responsabilitatea de a sprijini victimele violentei domestice, 87,6 % dintre respondenți  manifesta o incredere scazuta.

Rezultatele studiilor anterioare arata ca aproximativ 60% dintre femeile casatorite sunt batute de sotii lor cel putin o data. Un lucru ingrijorator este faptul ca femeile abuzate nu comunica actele de violenta la care sunt supuse, preferand sa pastreze tacerea. Lipsa comunicarii actelor de violenta duce la un control social mai scazut asupra dimensiunilor fenomenului violentei domestice.Anul acesta, Asociatia No Abuse va desfasura programe de formare si educare atat pentru specialisti, cat si pentru parinti: Școala Parintilor; Medierea eficienta pre/post divort a relatiilor de cuplu – introducere in evaluarea psihosociala in cazurile de custodie; Introducere în evaluarea psihologica si interventia copilului cu istoric de abuz etc.Pentru informații referitoare la evenimentul “O sansa pentru viitor” si confirmari de participare: Alexandra Bogdan Telefon: 0729.806.313 E-mail: [email protected]