2% pentru educatia rutiera a copiilor – „Stii pe unde traverseaza copilul tau?”

0

Asociatia pentru Dezvoltare si Educatie Sociala strange fonduri prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, pentru crearea (suplimentarea) zonelor de protectie rutiera din jurul scolilor si introducerea de activitati de siguranta rutiera pentru copii.

Fondurile urmeaza a fi folosite in doua directii: crearea (sau suplimentarea acolo unde acestea exista) unor zone de siguranta rutiera in vecinatatea scolilor (precum montarea/suplimentarea mijloacelor de avertizare sau a celor de reducerea a vitezei) si implementarea de activitati practice de educatie rutiera pentru copii, precum brosuri pentru parinti si workshop-uri aplicativ-educative pentru copii despre siguranta la sosire si plecare, scaunele speciale /centura la copii, capcanele pentru pietoni, pericolele in jurul autobuzelor, siguranta pe bicicleta etc.

Cresterea continua a numarului de vehicule, aplicarea insuficienta a masurilor legislative, infrastructura deficitara si lipsa unor politici publice pe termen lung privind educatia rutiera a copiilor, la care se adauga raportarea la comportamentul la volan ca fiind o alegere/decizie personala,  sunt doar cateva dintre motivele pentru care numarul de accidente rutiere grave se mentine la cote ridicate.

Pe masura ce copiii cresc si lumea lor se extinde dincolo de casa sunt tot mai expusi riscurilor. Sunt copii care se deplaseaza, se joaca sau chiar traiesc pe drumurile publice fara supravegherea adultilor, iar acest fapt alaturi de incapacitatea lor de a evalua corect distantele sau viteza cu care se deplaseaza autovehiculele ii face foarte vulnerabili la traficul rutier.

De cealalta parte, de foarte putine ori ceilalti participanti la trafic constientizeaza ca si copiii sunt utilizatori ai drumurilor publice, fie ca se joaca, merg la scoala sau sunt biciclisti si nu iau in calcul ca acestia prin particularitatea varstei necesita o atentie speciala.

In Romania :

cu exceptia vacantelor, pe drumurile publice se deplaseaza aproape in fiecare zi peste 2 000 000 de copii catre o insitutie de invatamant in majoritate in mediul urban. 

Conform Institutului Naţional de Statistica, la 1 ianuarie 2013 dintre locuitorii Romaniei, 4 230 964, (21,1 % ) aveau varsta cuprinsa intre 0-19 ani.

Pe grupe de vârsta, situaţia se prezenta astfel:

  • 4 ani, 1 000 902 (5,0%);
  • 5- 9 ani, 1 059 569 (5,3%);
  • 10-14 ani 1 079 138 (5,4%);
  • 15-19 ani 1 091 355 (5,5%)

Dintre acestia, majoritatea copiilor urmau o forma de pregatire in sistemul public si privat la inceputul anului şcolar 2013/2014, astfel:

1.   585 398 erau inscrisi in 1497 gradinite, in mediul urban 56,2% iar in mediul rural 43,8%

2.   1 743 254 erau inscrisi in 4045 scoli, in mediul urban 52,5% in mediul urban, iar in mediul rural 47,5%.

minorii care merg pe drumurile publice ca pietoni sau cu bicicleta reprezinta a treia cauza a producerii accidentelor rutiere

accidentele rutiere sunt principala cauza de mortalitate in randul copiilor si tinerilor cu varsta cuprinsa intre 5 – 19 ani (39%)  (Raport MS. 2014)

programele desfasurate pana in prezent se dovedesc insuficiente

Asociatia pentru Dezvoltare si Educatie Sociala este o organizatie non-profit avand drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea, coordonarea si implementarea de activitati si programe educative, informative si formative, care sa contribuie la dezvoltarea gradului de informare, constientizare si dezvoltare a comunitatiilor si segmentelor sociale sau profesionale vizate, pentru formarea si dezvoltarea capitalului uman ca viitoare persoane capabile sa contribuie activ la viata economica si sociala. Programe avute in vedere pentru dezvoltare si implementare: « Grabeste-te incet ! » – campanie de constientizare si responsabilizare a participantilor la trafic, « Stii pe unde traverseaza copilul tau ? » – proiect de educatie rutiera pentru copii.