Apel pentru sprijin in demersul de inventariere a soiurilor traditionale de pomi fructiferi din judetele Sibiu, Mures si Brasov

0

Fundatia Mihai Eminescu Trust in parteneriat cu fundatia elvetiana SAVE desfasoara din 1 iunie 2013 in satul Malancrav din judetul Sibiu, proiectul „Agricultura durabila in zone defavorizate ale Romaniei: Conservarea si valorificarea soiurilor de fructe”. Proiectul este cofinantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

In cadrul acestui proiect, Fundatia MET realizeaza in perioada septembrie-noiembrie 2013 inventarierea soiurilor traditionale de pomi fructiferi din judetele Sibiu, Mures si Brasov. Scopul il constituie realizarea unui inventar cu descrierea fiecarui soi autohton si prelevarea de altoi pentru conservarea soiurilor in situ.

In acest scop vor fi utilizate un chestionar si o lista de inventariere cuprinzand atat informatii referitoare la localizarea soiului, cat si elemente specifice de descriere a pomilor (aspectul coroanei, mod de cultivare, alternanta recoltei etc) si a fructelor (culoare, gust, consistenta, utilizare etc). Acestea sunt bazate pe instrumentele folosite cu succes in cadrul unor proiecte similare desfasurate in Elvetia in anii anteriori.

Chestionarul si lista de inventariere vor fi completate de catre 60 de cultivatori, in cadrul unor interviuri desfasurate local de catre echipa MET. In cadrul interviurilor vor fi prelevate, cu acordul proprietarilor, mostre de fructe care vor fi evaluate de catre experti romani si elvetieni in cadrul unui eveniment organizat in luna noiembrie.

Soiurile confirmate a fi autohtone vor fi incluse si descrise in amanunt intr-un Inventar al soiurilor autohtone de fructe din Transilvania, care va fi corelat cu Registrul de sinonime al soiurilor de pomi fructiferi la nivel european. De asemenea, din soiurile autohtone confirmate se vor colecta altoi si puieti pentru constituirea unei pepiniere si a unei livezi demonstrative la Malancrav.