“Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului”, un proiect derulat de Asociatia M.A.M.E. in sprijinul femeilor din Romania

0

Asociatia M.A.M.E. lanseaza proiectul “Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului” cu scopul de a oferi gratuit femeilor diagnosticate cu cancer de san din Romania suport, informare, consiliere medicala, consiliere psihologica si consultanta juridica.

Femeile din toata tara vor putea accesa www.planetaroz.ro, platforma online dedicata proiectului, un spatiu virtual de informare si interactiune intre femei si medici, pe de o parte, si paciente si psihoterapeuti, pe de alta parte.

“Depistarea precoce a cancerului de san este foarte importanta. Conform Societatii Americane de Cancer, supravietuirea la 5 ani in stadiile 0 si I este de 100%, in stadiul II de 93%, in stadiul III de 72%, iar in stadiul IV de 22%. De aceea, ne bucuram ca acest proiect incurajeaza femeile, pe cat posibil, sa se prezinte la examenele clinice la medicul de familie si, ulterior, la medicul specialist”, a declarat dr. Cornelia Nitipir, medic primar oncologie medicala, Spitalul Universitar de Urgenta Elias in cadrul conferintei de presa de lansare a proiectului. Aceasta a mai precizat ca printre avantajele diagnosticarii precoce a cancerului de san se numara faptul ca se opteaza pentru terapii conservatoare, ce afecteaza mai putin calitatea vietii, nu este nevoie intotdeauna de chimioterapie, iar tratamentul este mai putin costisitor pentru societate.

Platforma online faciliteaza interactiunea cu medici

PlanetaRoz.ro informeaza femeile despre tot ceea ce inseamna preventia, diagnosticul, simptomele si tratamentul cancerului de san. Mai mult decat atat, ele pot intra in contact cu medicii colaboratori ai proiectului, specialisti de renume din domeniul oncologiei si alte domenii complementare prin intermediul interviurilor realizate in colaborare cu acestia. De asemenea, accesand modulul de CHAT implementat pe platforma, vor putea discuta in timp real cu consilierii Asociatiei M.A.M.E. care vor prelua intrebarile lor, le vor transmite catre medici si vor reveni cu un raspuns in cel mai scurt timp.

Maria Culescu, presedintele Asociatiei M.A.M.E. si initiatoare a proiectului “Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului” a declarat in cadrul evenimentului de lansare motivatia care a stat la baza demararii acestui proiect: “Sunt un fost bolnav de cancer si stiu cat de socant este momentul diagnosticarii, cu atat mai mult cu cat fiecare dintre noi traim cu iluzia ca noua nu ni se poate intampla. Nu stii unde sa mergi si cui sa te adresezi, astfel incat sa te ajuti, sa devii din nou sanatos. Platforma online are tocmai aceasta calitate, de a orienta si de a consilia femeile catre medicul potrivit, catre analizele necesare, catre calea spre vindecare. Femeile pot solicita aici orice informatie, iar medicii le vor raspunde, prin intermediul consilierilor asociatiei.”

In cadrul proiectului, femeile pot beneficia de terapie psihooncologica gratuita

“In cadrul unor studii de specialitate este amintit faptul ca pierderea unui san echivaleaza cu pierderea unei rude de gradul I din punctul de vedere al impactului psihologic. Acest lucru modifica dispozitia psihica si poate determina aparitia depresiei, afectand semnificativ calitatea vietii”, a declarat dr. Dragos Zamfirescu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Clinica Zetta din Bucuresti. In completarea sa, psihoterapeutul Sabina Strugariu, membru al Asociatiei Romane de Psihooncologie, a declarat ca “diagnosticul si tratamentul cancerului de san aduc foarte multe schimbari de ordin fizic, psihic, comportamental si chiar profesional. Consilierea psihologica a acestor femei este foarte importanta deoarece le poate imbunatati calitatea vietii si le poate spori aderenta la tratament.”

In acest sens, Asociatia M.A.M.E., prin proiectul “Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului”, ofera sedinte de psihoterapie gratuita, individuale si de grup, atat online, prin intermediul platformei PlanetaRoz.ro, cat si frontal, la sediul asociatiei.

Medici de referinta, colaboratori ai proiectului

Demersul Asociatiei M.A.M.E. este sprijinit de medici de renume din domeniul cancerului de san si de specialisti din alte domenii complementare. Lista completa a acestora poate fi vizualizata pe www.planetaroz.ro.

Conferinta de presa pentru lansarea proiectului a avut loc in data de 11 iunie 2014 si face parte dintr-un sir de evenimente dedicate informarii cu privire la cancerul de san ce vor avea loc pe durata derularii proiectului.

“Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului” este un proiect initiat de Asociatia M.A.M.E. in parteneriat cu AVON Romania si ING Asigurari de Viata.