Casa Vulcanilor – crearea unui punct de vizitare si educatie nonformala in satul Densus

0

Un nou proiect de interpretare turistica si educatie nonformala in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului isi propune sa spuna povestea vulcanilor hategani de acum 70 de milioane de ani.

Proiectul presupune in primul rand realizarea unei structuri ecologice din lemn si cob care se va numi Casa Vulcanilor si va fi amplasata in satul Densus, la cativa pasi de situl geologic cu urmele activitatii vulcanice si a marii Tethys din Cretacic. Cobul este un amestec de pamant lutos, apa, paie si nisip care modeleaza cu mana, fiecare constructie fiind unica si irepetabila. Lucrul la casuta va incepe cu un workshop de constructii ecologice intre 29 mai si 2 iunie.

Actorii principali ai proiectului sunt tinerii inscrisi in programul Voluntari pentru Geoparc si elevii de la clubul Exploratorii din Densus. Un numar de cel putin 20 de voluntari si 20 de elevi vor participa efectiv la activitatile proiectului, dar oricine este interesat va fi primit cu mare drag.

Proiectul mai include un workshop de interpretare turistica, amenajarea Casei Vulcanilor si a sitului geologic, pregatirea a 10 ghizi exploratori si o expozitie de fotografie „Making of Casa Vulcanilor” in orasul Hateg.

“Proiectul Casa Vulcanilor este important din mai multe motive: in primul rand este vorba de crearea unui nou obiectiv turistic, care speram sa atraga numarul mare de turisti care viziteaza biserica Densus si sa ii faca sa petreaca mai mult timp in localitate, cu beneficiile evidente pentru comunitate; in al doilea rand este un spatiu educational care va fi folosit in principal de catre Exploratorii din Densus, club care anul acesta a avut foarte multe activitati interesante de educatie nonformala; in al treilea rand constructia in sine este un model de folosire a materialelor ecologice cu impact minim asupra mediului. Proiectul Casa Vulcanilor este o initiativa exclusiv locala, care va ajuta la coagularea comunitatii din Densus”, a declarat dr. Cristian Ciobanu, manager de proiect.

Initiativa apartine Asociatiei „Drag de Hateg” si se bucura de finantarea Fundatiei pentru Parteneriat si MOL Romania prin programul Spatii Verzi. Parteneri in proiect sunt Asociatia Sociala Satul de Lut, Scoala Gimnaziala Densus, Primaria Comunei Densus, Asociatia Pro Edu Densusianu si – nu in ultimul rand – Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.