Centrul de consiliere si orientare in cariera pentru studenti

0

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar a lansat in data de 16 iulie, Centrul de consiliere si orientare in cariera Bucuresti, in cadrul Universitatii Bioterra  (strada Garlei nr. 81) proiectului “Sa devenim activi pe piata muncii!”, cofinantat din Fondul Social European.

Intreaga activitatea a Centrului de consiliere si orientare Bucuresti va viza indrumarea in cariera a peste 1000 de studenti din Capitala.

Pe parcursul activitatilor desfasurate  in cadrul acestui centru se vor elabora si se vor aplica de catre psihologi, specialisti in resurse umane si recrutare, o  serie de teste si instrumente de  evaluare, autoevaluare si autotestare a studentilor, care vor scoate in evidenta atat abilitatile fizice, cat si aptitudinile acestora, dar si nivelul lor de pregatire pentru o anumita cariera si un anumit loc de munca. In urma evaluarii acestor teste de catre consilierii in cariera, studentii vor putea fi orientati corect si concret catre acel job pe al carui tipar se pliaza cel mai bine personalitatea si capacitatile fizice ale fiecaruia dintre ei.

De asemenea, ei vor fi consiliati cu privire la  nivelul de pregatire pentru o anumita cariera, pe care o detin in momentul evaluarii si cu privire la pregatirea de care au nevoie in continuare, pentru a se adapta la cerintele job-urilor spre care sunt orientati.

Serviciile din cadrul Centrului de consiliere si orientare in cariera din cadrul Universitatii Bioterra Bucuresti fac parte dintr-un program integrat de consiliere profesionala, derulat in cadrul proiectului “Sa devenim activi pe piata muncii!”, care urmareste dezvoltarea perspectivelor de cariera prin familiarizarea cu mediul de lucru, dar si dezvoltarea abilitatilor personale (incredere in sine, auto-control, adaptabilitate si munca in echipa). Astfel, in cadrul acestui program concentrat de orientare profesionala, o parte dintre cei 1000 de studenti bucuresteni care vor trece pragul centrului de consiliere in cariera vor beneficia si de:

•             excursii tematice, sub forma de vizite la organizatii si institutii care au activitati specifice specializarilor la care sunt studentii atrasi in grupul tinta, la finalul carora tinerii se vor decide unde isi vor efectua stagiile de practica. Studenti vor fi inscrisi si selectati pentru aceste excursii in functie de obiectivele lor in cariera si in urma recomandarilor primite de la cei ce i-au consiliat in cadrul Centrului de consiliere si orientare in cariera din cadrul Universitatii Bioterra;

•             stagii complexe de practica in cadrul organizatiilor beneficiarului proiectului “Sa devenim activi pe piata muncii!”, Federatia Agrostar;

•             workshop-uri si ateliere de bune practici;

•             un concurs al carui premiu va consta intr-o vizita de studiu in Spania. La concurs se vor putea inscrie  studentii care se vor remarca in stagiile de practica;

•             atragerea in intreprinderi simulate;

Studentilor li se vor pune la dispozitie materiale suport, de informare si educare: brosuri cu recomandari privind identificarea si obtinerea unui loc de munca, ghiduri si materiale referitoare la tematica obiectivelor orizontale ale proiectului, egalitatea de sanse si dezvoltarea durabila. Totodata, vor beneficia si de un portal web care va contine informatii relevante despre proiect si va fi actualizat pe tot parcursul implementarii cu informatii de interes pentru grupul tinta.

Centrul de orientare si consiliere in cariera din cadrul Universitatii Bioterra din Capitala face parte din cele cinci care se organizeaza si se lanseaza pe parcursul lunii iulie in Bucuresti, Alexandria, Slobozia, Focsani si Buzau, potrivit activitatilor de implementare cuprinse in proiectul „Sa devenim activi pe piata muncii!” si care vor furniza servicii de indrumare in cariera, pentru un total de 5000 de studenti.

Deschiderea Centrului de consiliere si orientare din Bucuresti a fost marcata de desfasurarea unui seminar de informare a grupului tinta al proiectului, format din studenti cu privire la oportunitatile legate de integrarea pe piata muncii.

Beneficiile grupului tinta:

5000 de studenti benficiaza de serviciile de orientare si consiliere in vederea sprijinirii lor in trazitia de la scoala la viata activa;

100 din cei 5000 de studenti consiliati dobandesc cunostine practice in urma efectuarii stagiilor de practica;

60 de studenti din cei 5000 de studenti consiliati dobandesc cunostine practice de afaceri prin implicarea lor in infiintarea si dezvoltarea a trei intreprinderi simulate;

10  studenti din cei 5000 vizati in grupul tinta vor obtine un loc de munca ca urmare a asistarii lor prin servicii de consilier si orientare furnizate prin prezentul proiect;

60 de studenti din cei 5000 vizati in grupul tinta sunt pregatiti sa inceapa o activitate economica ca antreprenori, ca urmare a implicarii lor in infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor simulate.

Perioada de desfasurare a proiectului este de 20 luni, activitatile acestuia avand loc in perioada 14.04.2014 – 13.12.2015. Valoarea eligibila a proiectului este de 12.327.967 Ron.