Curs de formare „Educarea copilului fara violenta – Disciplina pozitiva”

0

In perioada 03 – 07 noiembrie 2014, Asociatia Salvati Copiii Iasi a organizat cursul de formare „Educarea copilului fara violenta – Disciplina pozitiva” derulat in cadrul proiectului “Schimbari mici, diferente MARI!”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Cursul a avut ca scop promovarea in randul cadrelor didactice din judetele Iasi si Vaslui, a metodelor de educarea copilului fara utilizarea pedepselor fizice sau umilitoare.

La curs au participat 20 de cadre didactice care au invatat despre: disciplina pozitiva – concept, valoare, necesitate; etapele de dezvoltare ale copiilor – nevoile si drepturile copilului; schimbarea atitudinilor: strategii de solutionare non-violenta a conflictelor; socializarea timpurie: familia, universul primar al socializarii copilului; tulburari comportamentale ale copiilor – medii si factori de risc; formarea comportamentelor copiilor cu ajutorul disciplinei pozitive; ghidarea comportamentului si disciplinarea eficienta; organizarea sesiunilor de educatie parentala; cum abordezi pozitiv disciplinarea copilului.

La sesiunea de follow-up din data de 15 noiembrie 2014, cadrele didactice participante la curs au clarificat conceptele asimilate la formare și au impartașit din experienta proprie ca urmare a aplicarii notiunilor teoretice și practice prezentate la curs.

Dupa finalizarea cursurilor, cadrele didactice vor dezvolta si implementa in cadrul a 10 sedinte de aplicatii practice, grupuri de lucru cu parinti in vederea dezvoltarii abilitatilor parentale si de disciplina pozitiva care sa raspunda adecvat nevoilor de dezvoltare ale copiilor. In cadrul sesiunilor de formare, parintii vor invata strategii specifice de gestionare a comportamentelor problematice ale copiilor și isi vor imbunatati cunostintele si abilitatile in vederea prevenirii tulburarilor comportamentale si emotionale ale copiilor. Sesiunile de lucru cu parintii se vor derula in comunitatile in care activeaza cadrele didactice participante la cursul de formare.

Pentru informatii suplimentare, persoana de contact:

Corina Mighiu, coordonator proiect, 0748 076 384, [email protected]

Despre proiect “Schimbari mici, diferente MARI!”

Proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa

Obiectivul general al proiectului este sa dezvolte și sa promoveze servicii de parenting și de dezvoltare a abilitatilor de viata in zonele urbane și rurale ale regiunii de Nord Est in vederea imbunatatirii calitatii serviciilor sociale adresate copiilor vulnerabili si parintilor acestora.

Rezultate asteptate:

1. cresterea capacitatii a 20 de ONG-uri furnizori de servicii sociale pentru copii si parinti, de a implementa servicii de parenting si de dezvoltare a abilitatilor de viata, din 6 judete din Nord Estul Romaniei;

2. dezvoltarea unui model inovativ in acordarea de servicii de parenting și dezvoltarea abilitatilor de viata pentru 1500 de beneficiari (copii și parinti) din mediul rural si urban din Nord Estul Romaniei;

3. infiintarea si dezvoltarea unei retele a furnizorilor privati si publici in vederea creșterii accesibilitatii și promovarii de servicii sociale pentru copii si familiile vulnerabile din regiunea Nord Est.

Beneficiarii directi ai proiectului sunt: 1350 de parinti, 750 de copii vulnerabili, 60 de consilieri  scolari,  20 de profesionisti din ONG-urile din Regiunea Nord Est a Romaniei si 30 de membri ai ONG-urilor.

Despre Asociatia Salvati Copiii Iași

Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, democratica, independenta, non-profit, neconditionata politic sau religios, creata in anul 1991. Inca de la inceput a aderat la miscarea de promovare si de aparare a Drepturilor Copilului in Romania, in conformitate cu Conventia ONU privind Drepturile Copilului.

Asociatia Salvati Copiii Iasi este acreditata din anul 2003 de catre Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Iasi sa ofere urmatoarele servicii:

1. Serviciul de promovare si consiliere privind drepturile copilului

2. Asistenta psihosociala, socio-medicala si recuperare socio-scolara si suport, pentru copiii exploatati

3. Consiliere si reabilitare psiho-sociala pentru copilul abuzat, traficat

Asociatia Salvati Copiii Iasi actioneaza pentru respectarea drepturilor copilului si pentru modificarea politicilor si a legislatiei in beneficiul copiilor prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice si sprijina copiii aflati in dificultate.

Sursa: societal.ro