Democratia iese din cuib si invadeaza comunitatile

0

In urmatoarea perioada, Fundatia Progress va deschide in Cluj, Deva, Târgu Jiu, Brasov si Suceava cuiburile democratiei. Cele 5 se inscriu intr-o retea de 14 cuiburi ce vor fi lansate pâna in martie 2016 in cadrul proiectului „Al Treilea Spatiu al Cetateniei Active” finantat prin Granturile SEE 2009-2014, programul Fond ONG România. Inspirate de “cuibul lecturii” creat de Mark Reigelman si folosind materiale in valoare de 1600 EUR, cuiburile democratiei din bibliotecile publice românesti sunt medii, ambiente sau chiar instalatii amenajate de catre voluntari pentru membrii comunitatii largi, pentru a incuraja si sustine practicarea valorilor democratiei: dialog, schimb de idei, participare activa.

In cadrul clubului de la Targu Jiu, la sediul Bibliotecii Judetene Christian Tell, Gorj grupul de voluntari organizeaza alte doua activitati evenimente inedite pentru a atrage atentia publicului larg asupra spatiului nou-creat: Al Treilea Spatiu – in mijlocul cetatii (ce a avut loc pe 1 iulie, ora 18:00).

Seara de teatru lectura si dezbateri (ce are loc asta seara, ora 18:00, la sediul Bibliotecii Județene, în Cuibul Democrației). In cadrul evenimentului Al Treilea Spatiu – in mijlocul cetatii, cei 15 voluntari din proiect vor merge in centrul orasului („mijlocul cetatii”) unde vor crea o “oaza acetateniei active”. Astfel, vor prinde viata trei spatii:

1. Un cuib adapostit in ramurile unui copac din sarma – voluntarii vor sonda opinia trecatorilor privind cetatenia activa;

2. Un “perete al cetățeniei active”, unde cetatenii isi vor putea nota idei de implicare in viata cetatii;

3. “Umbrela dialogului” – trecătorii vor fi invitati sa zaboveasca, sa discute despre ce inseamna cetatenia activa si sa afle mai multe detalii despre proiect. In cadrul Serii de teatru lectura si dezbateri, Biblioteca Judeteana „ChristianTell” Gorj, Fundatia Progress si grupul de voluntari vor marca deschiderea oficiala a Cuibului Democratiei prin proiectarea unui film de prezentare a proiectului, lansarea cartii „Secvente din viata cotidiana gorjeana in marturii ale timpului (1954-1958)”, autori Gheorghe Nichifor si Dorina Nichifor, prin metoda teatrului lectura si angajarea invitatilor intr-o dezbatere privind societatea civiladin Targu-Jiu, pornind de la intrebarea: Ce ne dorim sa se scrie despre cetatenii activi din Targu-Jiu peste timp?

La Deva, dupa sustinerea conferintei de presa din 10 Iulie, ora 12:00, in incinta cuibului, grupul de voluntari va organiza alte doua activitati inedite pentru a atrage atentia asupra spatiului nou-creat:

Promenada cetatenilor activi (cu incepere de la ora 12:50) si

Asigurarea Serviciului de cetatenie activa (saptamanal, in fiecare Miercuri si Vineri, in Cuibul Democratiei, in fata Filialei Nr. 5 a Bibliotecii Judetene – „Coltul Chinezesc”, interior Deva Mall).

In cadrul Promenadei cetatenilor activi, voluntarii vor iesi din Cuib in mijlocul comunitatii, insotiti de reprezentanti mass-media, pentru a distribui materiale depromovare a proiectului si pentru a invita cetatenii sa descopere spatiul amenajat pentru ei. Inainte de a iesi in public, voluntarii vor demonta un ou urias (din papiermâché) in bucatele mai mici, purtatoare de mesaje pro-cetatenie activa, spre a le oferi trecatorilor. Prin acest gest simbolic, voluntarii doresc sa marcheze aparitia unui nou tip decetatean, cel care iese din cercul de confort al nepasarii si devine activ prinparticipare la viata comunitatii.

Sub titlul desfasurarii Serviciului de Cetatenie Activa, voluntarii se vor intoarce in cuib saptamanal, in fiecare miercuri, intre 18:00-20:00, si vineri, intre 15:00-17:00, pentrua primi vizita cetatenilor din Deva interesati de proiect. In plus, in cuib si in afara acestuia, vor fi amplasate cutii pentru sugestii, in care voluntarii vor colecta informatii despre temele de interes ale cetatenilor din Deva. Astfel, cuibul isi va indeplini functia de facilitare a intalnirii si dialogului dintre cetateni, precum si de “termometru” al opiniei si intereselor cetatenilor privind viata in propria comunitate.

“Prin amenajarea Cuibului Democratiei din Deva, am creat un spatiu deschis oricarui cetatean, dialogului constructiv si schimbului de idei. Va asteptam in acest spatiu neconventional sa ne impartasiti solutiile voastre sau să le găsim împreună, pentru ale da viață și a ne dezvolta comunitatea”, afirmă Elena Moraru, purtătorul de cuvântal grupului de voluntari. 

Mai multe detalii despre cluburile infiintate se gasesc pe www.al-treilea-spatiu.ro.