“Dezvoltarea abilitatilor de viata” – o noua disciplina pentru elevii de gimnaziu!

0

In ultimii 3 ani, peste 1000 de cadre didactice au participat la cursurile dedicate dezvoltarii abilitatilor de viata ale elevilor, derulate de catre Ministerul Educatiei (MECTS) in parteneriat cu Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC).

Incepand cu anul scolar 2012 – 2013, scolile din Romania pot opta pentru o disciplina care le va dezvolta elevilor abilitatile necesare pentru a duce o viata de succes. Programa scolara “Dezvoltarea abilitatilor de viata” a fost aprobata prin Ordinul nr. 3960/3.05.2012 si va putea fi implementata incepand cu clasa a V-a de gimnaziu.

Conceputa pentru clasele V-VIII, aceasta disciplina presupune dezvoltarea graduala, in fiecare dintre clasele de gimnaziu, timp de o ora de curs pe saptamana, a urmatoarelor tipuri de abilitati:

1.      Abilitati de autocunoastere: gestionarea emotiilor, increderea in sine, asumarea responsabilitatilor, gestionarea stresului etc.

2.      Adoptarea unui stil de viata sanatos in relatia cu sine, cu ceilalti, cu mediul: igiena personala, explorarea ecologica a mediului, antreprenoriat etc.

3.      Abilitati de inter-relationare: lucru in echipa, ascultare activa, persuasiune, rezolvarea conflictelor, acceptarea diferentelor etc.

4.      Abilitati de gestiune a cunoasterii: planificare si organizare, rezolvarea problemelor, gandirea critica etc.

Disciplina “Dezvoltarea abilitatilor de viata” ofera libertate cadrelor didactice de a dezvolta continuturi si exercitii specifice nevoilor particulare de dezvoltare a abilitatilor de viata ale elevilor cu care lucreaza, de a folosi metode si medii de invatare diferite (in clasa, pe terenul de sport sau in alte spatii propice invatarii), de a corela aceasta disciplina cu cunostintele asimilate de catre elevi in cadrul disciplinelor obligatorii.

Pe scurt, aceasta disciplina are toate sansele de a deveni una dintre disciplinele preferate ale elevilor, cadrele didactice putand folosi din plin atu-urile sale: posibilitatea de a folosi metode interactive, flexibilitatea in a planifica procesul de dezvoltare a abilitatilor necesare elevilor, oportunitatea de a corela cunostintele dobandite la materii precum fizica, matematica si limba materna cu aplicarea lor in viata reala.

Asadar, din toamna anului 2012, disciplina “Dezvoltarea abilitatilor de viata” va putea fi implementata atat de catre cadrele didactice participante la cursurile specifice, cat si de catre orice alt cadru didactic interesat de dezvoltarea personala a elevilor sai (de la profesori de istorie pana la profesori de limba romana si de educatie fizica).

“Dezvoltarea abilitatilor de viata” este un concept adus in Romania incepand cu anul 2005 de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile in parteneriat cu organizatia olandeza International Child Development Initiatives. In cei 7 ani de dezvoltare a programelor specifice, proiectele de dezvoltare de abilitati de viata destinate copiilor si tinerilor au crescut exponential, fie ca au fost implementate de organizatii, scoli sau alte institutii.

Curriculumul poate fi consultat AICI.

Ordinul MECTS pot fi descarcat AICI.

Pentru mai multe informatii in ceea ce priveste prezentul curriculum si tematica Dezvoltarii abilitatilor de viata in Romania, contactati Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, la telefon 021-3100180 sau adresele de e-mail: [email protected], [email protected] (persoana de contact Adriana Popescu).