FDSC anunta semnarea primelor 6 contracte de finantare din cadrul Fondului de Actiune Rapida

0

In luna februarie, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile a lansat un mecanism propriu de finantare, Fondul pentru Inovare Civica.  Acesta vine in sprijinul initiativelor civice inovatoare ale ONG-urilor si este sustinut financiar de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si donatori privati din Romania, reprezentati in special de sectorul de afaceri. Primele companii responsabile social care s-au implicat sunt PETROM si Raiffeisen Bank.

Fondul de Actiune Rapida (FAR) reprezinta una dintre schemele de finantare din cadrul Fondului pentru Inovare Civica. Acesta dispune de o serie de proceduri mai rapide de aplicare si evaluare a solicitarilor de finantare, deoarece vizeaza acordarea de finantare ONG-urilor care doresc sa raspunda unor nevoi urgente, strans legate de agenda publica, din domeniul facilitarii participarii active a cetatenilor.  FAR va lansa apeluri de propuneri de proiecte de mai multe ori in decursul unui an.

In 2012, la primul Apel de proiecte au fost primite 83 de aplicatii, dintre care doar 6 au intrunit toate conditiile pentru a fi finantate.

Va prezentam lista castigatorilor:

  • Institutul pentru Promovarea Democratiei (Oradea)
  • Asociatia Pro Democratia (Bucuresti)
  • Asociatia “Hands Across Romania Association” (Bucuresti)
  • Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (Bucuresti)
  • Asociatia Vira (Barlad)
  • Asociatia Romanian Youth Movement for Democracy (Bacau)

FDSC s-a bucurat sa constate ca spiritul civic este din ce in ce mai viu. Proiectele aprobate spre finantare sunt menite sa produca o schimbare reala in constiinta colectiva a poporului roman si in egala masura sa impulsioneze si alte organizatii.

Desi sumele oferite in cadrul Fondului de Actiune Rapida sunt mici, proiectele propuse sunt de impact si au obiective masurabile pe termen lung, in viata comunitatii.

Iata cateva detalii despre proiectele castigatoare:

Institutul pentru Promovarea Democratiei

Proiectul „Pentru alegeri locale corecte si transparente” isi propune cresterea transparentei si corectitudinii procesului electoral la nivel local.

Obiective:- Evaluarea reflectarii campaniei electorale in mass-media locala;- Evaluarea desfasurarii alegerilor locale in conformitate cu normele legislative si standardele democratice;- Informarea societatii civile, a autoritatilor publice locale, a reprezentantilor partidelor politice cu privire la desfasurarea procesului electoral;- Sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanta unor alegeri corecte, transparente, democratice.

Perioada: 3 luni (04.05 – 03.08.2012)

Suma finantata: 14.750 lei

Asociatia Pro Democratia

Proiectul „Cetateni pentru alegeri corecte” isi propune cresterea gradului de corectitudine a procesului electoral, prin dezvoltarea de instrumente inovative, destinate combaterii fraudei electorale si cresterii gradului de participare civica.

Obiective:- Crestrea gradului de transparenta si corectitudine a procesului electoral prin monitorizarea institutiilor publice relevante si a procesului decizional- Cresterea gradului de implicare a cetatenilor si a societatii civile in asigurarea unui proces electoral corect

Perioada: 5 luni (04.05 – 03.10.2012)

Suma finantata: 48.850 lei

Asociatia “Hands Across Romania Association”

Partener: Asociatia de Educatie Prenatala Romania

Proiectul Zoom pe lapte” isi propune crearea unui sistem viabil de facilitare a adoptarii PL-x nr.734/2011 Proiect de Lege privind reglementarea marketing-ului substituentilor de lapte matern.

Obiective:

– Elaborarea normelor metodologice pentru legislatia privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern prin crearea unui grup de lucru

– Informarea a 500 de persoane cu privire la proiectul legislativ privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern prin organizarea a trei intalniri consultative si a unei campanii de informare 

Perioada: 3 luni (04.05 – 03.08.2012)

Suma finantata: 14.697 lei

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki

Partener: Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei

Proiectul Pentru libertatea de exprimare nu trebuie autorizare!” isi propune imbunatatirea cadrului legal si al practicilor privind libertatea de exprimare si dreptul la libera intrunire cu accent pe Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice.

Obiective: – Cresterea nivelului de constientizare a consecintelor pe care legea adunarilor publice  le are asupra restrangerii libertatilor de exprimare si intrunire in Romania. 

– Responsabilizarea institutiilor cu rol decizional si consultativ cu privire la reglementarea libertatii de exprimare si de asociere (punctual Legea 60/1991) in acord cu prevederile constitutionale si cu bunele practici europene in domeniu.

Perioada: 6 luni (04.05 – 03.11.2012)

Suma finantata: 15.000 lei

Asociatia Vira

Proiectul Campanie cu privire la impactul explorarii/exploatarii gazelor de sist prin metoda fractionarii hidraulice (Zona Barlad)” isi propune dezvoltarea culturii participative si a capitalului social in vederea identificarii problemelor comunitatii si a solutionarii acestora prin folosirea structurilor de putere existente.

Obiective : – informarea cetatenilor din judetul Vaslui cu privire la caracteristicile procesului de explorare si exploatere a gazelor de sist, legislatia in vigoare, acordurile oferite de statul roman, mecanismele legale de acces la informatie de interes public- crearea unor celule de dezbatere privind tema gazelor de sist: sustenabilitate, probleme de mediu, probleme de sanatate- diseminarea experientelor si a cunostintelor acumulate pe parcursul proiectului prin mijloace vizuale si new media- mentinerea dezbaterilor in mediul online. 

Perioada: 5 luni (04.05 – 03.10.2012)

Suma finantata: 14.783 lei

Asociatia Romanian Youth Movement for Democracy

Proiectului „Voteaza-ti Viitorul!” isi propune cresterea prezentei la vot cu 5% la alegerile locale ce vor avea loc in Bacau.

Obiective: – Cresterea cu 25% a numarului de votanti din randul tinerilor la alegerile locale din orasul Bacau- Cresterea gradului de informare a 11.500 tineri din Bacau

– Facilitarea dialogului dintre tinerii din orasul Bacau si consilierii locali prin crearea unui canal online de comunicare in vederea rezolvarii problemelor locale

Perioada: 2 luni (04.05 – 03.07.2012)

Suma finantata: 14.955 lei