Gradini urbane prin initiative locale

0

In urma cu un an Asociatia Romana de Permacultura incepea un proiect de regenerare a mediului inconjurator prin metode aplicate de permacultura. Permacultura are drept principii fundamentale grija fata de oameni si grija fata de mediu, astfel incat atat individul cat si comunitatea sa-si gasesca in mod activ bunastarea in echilibru si armonie cu natura. Natura este principala sursa de inspiratie pentru lucrarile si activitatile practice de gradinarit si regenerare urbana pe care Asociatia le-a realizat in cadrul activitatilor desfasurate.

Proiectul, in valoare de 83,250 CHF si co-finantat printr-un grant in suma de 74,775.15 CHF din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa, a cuprins cursuri, workshopuri si proiecte practice in cinci orase ale tarii: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Brasov, Cluj-Napoca.  438 de  persoane au fost informate despre metodele si tehnicile permaculturii si despre rezultatele proiectului, 551 de persoane au participat la cursurile, atelierele si proiectele practice din proiect si 221 de persoane au devenit membri simpatizanti ai asociatiei. S-a realizat o vizita de lucru la o comunitate din Elvetia care aplica permacultura in viata de zi cu zi iar la finalul proiectului s-a inchegat in fiecare oras cate un grup de persoane pasionate de gradinarit urban.

Ne bucuram ca pe parcursul acestui an am intalnit numeroase persoane interesate si disponibile pentru a demara gradini in orase, coagulandu-se astfel in grupuri de initiativa locala si demarand proiecte cu impact asupra comunitatii. Astfel s-au realizat 9 gradini urbane fie ele comunitare, in curtea scolii sau in alte locatii.

Pentru a putea impartasi experientele tuturor intr-un spatiu comun am creat o platforma online care poate fi accesata la adresa www.initiativelocale.ro, unde este disponibil si Manualul de Permacultura Urbana si una organizatorica, numita “Coalitia Initiativelor Locale” care sa poata oferi sprijin initiativelor ulterioare.

De asemenea va invitam sa vizualizati prezentarea gradinilor care au fost create pe parcursul ultimului an.