Infiintarea unei noi livezi scolare in satul Mosna, judetul Sibiu

0

In cadrul proiectului Plant For The Future finantat de Compania Hoteliera Accor, Fundatia Mihai Eminescu Trust a infiintat cea de-a doua livada scolara in satul Mosna, judetul Sibiu.

Luni, 23.03.2015, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala „St. L. Roth” din comuna Mosna a avut loc activitatea de plantare a pomilor fructiferi in noua livada scolara, infiintata pe un teren apartinand scolii. La activitate au participat elevii claselor a VI-a, care sub coordonarea tehnica a managerului Livezii Demonstrative Malancrav, Dan Marton, au plantat 33 de pomi fructiferi din soiuri autohtone din Transilvania. Elevii au avut oportunitatea sa invete teoretic dar si practic, cum se planteaza corect un pom fructifer. Ingrijirea pomilor plantati va fi preluata in fiecare an de catre elevii clasei a VI-a, astfel asigurandu-se sustenabilitatea acestui proiect. Activitatea de plantare s-a incheiat cu prajituri si cu degustare de suc ecologic de mere produs in livada Fundatiei Mihai Eminescu Trust din Malancrav.

Pentru pregatirea activitatii de plantare au avut loc o sesiune de informare si un atelier de creatie dedicat elevilor scolii din Mosna, care doreau sa se implice in acest proiect. In cadrul sesiunii de informare a fost subliniata importanta inventarierii si conservarii soiurilor traditionale de pomi fructiferi, s-a discutat despre diferentele dintre fructele produse ecologic si cele produse intensiv. Punctul interesant al intalnirii a fost partea creativa, cand elevii au concurat in pictarea imaginii viitoarei livezi scolare. Picturile au fost expuse pe holul scolii, indeplinind si un rol de promovare al proiectului.

Proiectul are ca scop conservarea soiurilor traditionale de fructe, educatia si transferul de cunostinte in domeniul pomiculturii, si va continua cu organizarea unui curs de altoire in perioada 30 martie – 01 aprilie 2015, organizarea a inca doua ateliere pentru elevi: de reciclare si unul culinar, si nu in ultimul rand o excursie la Livada Demonstrativa Malancrav a tuturor elevilor din comuna Mosna implicati in proiect.