Lansarea primului studiu privind perceptia romanilor asupra drepturilor omului

0

APADOR-CH va invita la lansarea primului studiu national despre perceptia romanilor asupra drepturilor omului și a site-ului dedicat informarii cetatenilor in domeniul drepturilor civile – www.drepturicivile.ro.

Ce știu romanii despre drepturile lor

Primul studiu sociologic national care arata ce cred romanii ca stiu despre drepturile fundamentale, in cine au incredere si cum (nu prea) stiu sa si le revendice

72% dintre romani se declara slab sau deloc informati despre drepturile lor. Totuși, 80% dintre conationali sunt de parere ca in Romania drepturile omului nu sunt respectate. Acelasi procent din populatia autohtona a auzit, insa, de existenta Curtii Europene pentru Drepturile Omului.

Acestea cifre sunt rezultate ale primului studiu sociologic facut la nivel national, privind perceptia romanilor despre drepturile fundamentale si a modului in care acestea pot fi revendicate. Studiul realizat de IRES, la initiativa Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), face parte din proiectul „Cunoaste-ti si revendica-ti drepturile”, finantat de prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Va invitam marti, 22 septembrie, de la ora 10:00, la Hotel Sheraton (Calea Dorobantilor 5-7), la lansarea acestui studiu si a site-ului www.drepturicivile.ro, pe care APADOR-CH il pune la dispozitia cetatenilor care vor sa se informeze despre ce drepturi au si cum pot sa si le revendice, atat in tara cat si la CEDO.

Site-ul, de asemenea o premiera in spatiul virtual romanesc, contine informatii utile din domeniu și va fi totodata un portal de intermediere a relatiei dintre avocati si cetatenii care au nevoie de consiliere juridica.

Va rugam sa confirmati participarea la Georgiana Gheorghe, [email protected], pana la data de 18 septembrie 2015.

Proiectul “Cunoaște-ti si revendica-ti drepturile!” este derulat de APADOR-CH și finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.