Lansarea proiectului „STOP taierilor ilegale de arbori in padurile din zona parcurilor naturale plasate in sudul Banatului”

0

Administratiile parcurilor naturale sunt lipsite de libertatea de actiune pentru a face o reala protectie fata de principalii agresori care includ si structurile ROMSILVA de pe teritoriul Romaniei.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), implementeaza in perioada 1 octombrie 2014 – 30 iulie 2015 proiectul de interes public  „STOP taierilor ilegale de arbori in padurile din zona parcurilor naturale plasate in sudul Banatului”  care va fi realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica,  program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Proiectul este realizat in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Caras – Severin si este destinat implicarii ONG-urilor si grupurilor de actiune civica in reducerea/stoparea taierilor ilegale de arbori din aria prcurilor nationale Cheile Nerei – Beusnita si Semenic – Cheile Carasului.

Implementarea proiectului include si un concurs de anchete jurnalistice destinate informarii corecte a publicului privind cauzele, amploarea si principalii responsabili pentru taierile ilegale de arbori.

In data de 21.10.2014, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului- Caras – Severin, a avut loc prezentarea publica a proiectului si lansarea concursului de anchete jurnalistice. La eveniment au participat factori interesati de pe raza celor 2 parcurii incluzand primarii, ocoale silvice, administratii ale parcurilor, ONG-uri prcum si autoritati cu responsbilitati directe in aplicarea Codului Sivic si a Legii Ariilor Naturale Protejate. O prezenta relevanta s-a inregistrat din partea mediei locale si regionale.

„…..Cheia stoparii taierilor ilegale de arbori in ariile naturale protejate, ar trebui sa fie la administratiile parcurilor si a rezervatiilor naturale. Aceste administratii sunt in momentul de fata niste anexe ale Administratiei Nationale a Padurilor  – ROMSILVA, cu care au contracte de administrare a acestor zone si in baza carora ROMSILVA numeste directorii de parcuri. In acest context administratiile parcurilor sunt lipsite de libertatea de actiune pentru a face o reala protectie a parcurilor fata de principalii agresori care includ si structurile ROMSILVA de pe teritoriul Romaniei” a spus cu aceasta ocazie Cornel Popovici Sturza, presedintele GEC Nera si coordonatorul proiectului.