Lansarea Proiectului MATCA

0

Asociatia ANCE EUROPE impreuna cu “AUR” – Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane (A.N.S.R.U), Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala (ASSOC), Fundatia Doina Levintza si Athens Network of Collaborating Experts (ANCE),  Grecia, anunta lansarea proiectului “M.A.T.C.A.” – “Munca – Adaptabilitate – Traditie – Coeziune – Actiune” POSDRU/168/6.1/S/145899.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Sectorial de Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie 6.1.: “Dezvoltarea economiei sociale”, numar de referinta pentru contractul de finantare nerambursabila POSDRU/168/6.1/S/145899.

Obiectivul general al proiectului este sprijinirea accesului grupurilor vulnerabile pe piata muncii si promovarea incluziunii sociale prin intermediul dezvoltarii de structuri ale economiei sociale, din doua regiuni: Bucuresti – Ilfov si Nord – Vest.

Astfel, atingerea obiectivului major al proiectului va duce la crearea a sase structuri de economie sociala (SES), din care patru in mediul rural, in cadrul carora vor lucra 39 de persoane. Domeniile de activitate sunt: organizarea de evenimente, catering, atelier de ceramica, magazin on-line de obiecte traditionale maramuresene, atelier de croitorie si magazin on-line cu show-room pentru articole vestimentare de lux si accesorii.

Proiectul M.A.T.C.A. are un caracter inovativ, care consta in dezvoltarea de programe specifice de integrare a persoanelor provenite din grupuri vulnerabile – instruire, prin programe de formare si initiere pentru angajatii SES-urilor, inclusiv dezvoltarea competentelor de utilizare TIC, programe de mentoring in domeniul antreprenoriatului, prin dezvoltarea de structuri de integrare si facilitare a accesului pe piata muncii a persoanelor din grupuri defavorizate (ateliere de creatie, târguri de economie sociala, Ziua Portilor Deschise), precum si prin activitati de promovare si marketing a produselor/serviciilor furnizate de SES-uri, care vor arata importanta economiei sociale.

Esentiala este crearea unei retele de colaborare intre cele sase SES-uri infiintate in cadrul proiectului si alte intreprinderi de economie sociala sub egida MATCA (brand de economie sociala detinut de  “AUR” – A.N.S.R.U).

Proiectul M.A.T.C.A., care se deruleaza pe parcursul a 12 luni, va contribui pe termen lung la incluziunea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile prin intermediul programelor integrate de informare si de consiliere; va duce la cresterea si consolidarea competentelor, la cresterea nivelului de cunostinte practice pentru grupurile vulnerabile, prin initierea in diverse meserii cerute pe piata muncii. In egala masura, proiectul va contribui la cresterea gradului de implicare a autoritatilor locale si a celor centrale,   a ONG-urilor in procesul de incluziune sociala, la dezvoltarea economiei sociale si, implicit, a cresterii economice a sectorului tertiar al economiei, prin infiintarea unor SES, care vor oferi servicii si produse intr-o maniera inovativa la nivelul pietelor locale.

Evenimentul va avea loc in data de 30 octombrie 2014, la Centrul Socio-cultural “Jean Louis Calderon”, al Primariei Sectorului 2, Bucuresti, din strada Jean-Louis Calderon, numarul 39, incepând cu ora 10:00.