Luminita, la celalalt capat al tunelului

0

Luminita Caldaras este o tanara cu dizabilitati intelectuale de 34 ani a carei viata a inceput sub semnul saraciei si abandonului si a continuat pe strazile Bucurestiului si in diverse camine spital. Acum e cetatean cu drepturi depline, recent numita membru in conducerea Platformei Europene a Autoreprezentantilor (EPSA) si ii va sprijini pe colegii ei din institutii sa devina la randul lor autoreprezentanti care isi cunosc drepturile si lupta pentru ele.

Alegerile EPSA s-au desfasurat la Zagreb, in perioada 4-6 octombrie, in cadrul conferintei internationale „Hear Our Voices: Citizens First!”, unde Luminita a sustinut cu succes si primul workshop din viata ei.

„Sunt foarte bucuroasa ca am intrat in conducerea EPSA. Voi face tot ce pot ca sa ii ajut pe colegii mei cu dizabilitati intelectuale: pe cei din institutii, pe cei de pe strada, pe cei cu dizabilitati severe care nu pot vorbi singuri. Am trait 2 ani pe strada si nu ii doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu!” a spus Luminita imediat dupa incheierea alegerilor.

Platforma Europeana a Autoreprezentantilor este miscarea internationala a adultilor cu dizabilitati intelectuale care se autoreprezinta, iau cuvantul, isi exprima nevoile si isi apara drepturile. In anul 2000, Fundatia „Pentru Voi” a initiat dezvoltarea primului grup de autoreprezentanti din tara noastra. In Romania, aceasta miscare este inca la inceput, majoritatea persoanelor cu dizabilitati intelectuale fiind in continuare lipsite de drepturile fundamentale si de servicii de sprijin in comunitate. De aceea, in luna septembrie a.c., am demarat un proiect nou „Sunt adult, traiesc independent!”.

„De 17 ani de cand functioneaza Fundatia „Pentru Voi”, am dezvoltat servicii noi, in premiera pentru Romania: centre de zi, locuinte protejate, serviciul de angajare asistata, centrul respiro. Acum a venit vremea unui centru de pregatire pentru viata independenta, prin care 50 persoane cu dizabilitati intelectuale vor invata sa treaca de la un mediu de viata protejat la viata independenta, in comunitate. Autoreprezentantii nostri au acum expertiza necesara pentru a imputernici alte persoane cu dizabilitati intelectuale din institutii si pentru a-i ajuta sa-si cunoasca drepturile si sa lupte pentru obtinerea lor. In continuare, in Romania sunt 16 800 adulti cu dizabilitati in institutii. Incercam prin acest proiect sa ajungem la ei si sa ii sprijinim. Un alt treilea obiectiv al proiectului este o mare provocare chiar si pentru noi, pentru ca ne propunem nici mai mult nici mai putin decat sa schimbam Codul Civil si sa introducem in legislatia din Romania mecanismul de decizie sprijinita in locul actualei tutele.” a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei „Pentru Voi”.

Conventia ONU cu privire la Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati garanteaza tuturor persoanelor cu dizabilitati dreptul de a se implica activ in comunitate, in conditii de egalitate cu ceilalti. Cu toate acestea, restrictiile privind capacitatea juridica submineaza in mod constant statutul persoanelor cu dizabilitati intelectuale ca cetateni egali in societatea romaneasca. Capacitatea juridica permite persoanelor cu dizabilitati intelectuale sa se bucure pe deplin de drepturi fundamentale, precum dreptul de a trai independent, de a munci, de a se casatori sau de a lua parte la viata politica si publica. Asadar, cu sprijin adecvat si masuri de siguranta corespunzatoare, capacitatea juridica este esentiala pentru ca aceste persoane sa detina controlul asupra propriei vieti. Tocmai de aceea, prin proiect, vom initia o campanie de advocacy prin care ne propunem schimbarea prevederilor privind capacitatea juridica din Codul Civil.

Proiectul se va derula pe o perioada de 36 luni (septembrie 2013 – august 2016) si va beneficia de un buget de 235,414.16CHF. Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.