ONG-urile, Ministerul Educatiei si companiile, invitate sa colaboreze pentru a sustine educatia nonformala

0

Fundatia Noi Orizonturi lanseaza proiectul „Educatia nonfomala. Tot educatie!”, prin care invita ONG-urile la crearea unei voci comune a educatiei nonformale, in colaborare cu persoane din sistemul de invatamant, autoritatile publice, asociatii de parinti si reprezentanti ai companiilor. Prima din cele 4 intalniri dintre actorii importanti ai educatiei nonformale va avea loc la Craiova, pe 27.06.2014. Inscrierile pentru eveniment au inceput.

Pentru ca programele de educatie nonformala sa poata continua eficient in Romania, „Raportul de analiza si recomandari pentru dezvoltarea unei politici publice si a unei strategii pentru sustinerea educatiei nonformale in sistemul educational”, a identificat un set de nevoi, printre care se afla: sustinerea dezvoltarii de mecanisme si instrumente de finantare pentru activitati de educatie nonformala; recunoasterea activitatilor prestate de profesori in sistemul de recompense al sistemului educational; abordarea mecanismelor de asigurare a calitatii in educatia nonformala. Acest raport a fost realizat de Lector Dr. Oana Mosoiu si publicat in 2013 cu sprijinul Romanian-American Foundation.

Pentru a raspunde nevoilor identificate, in cadrul proiectului „Educatia nonformala. Tot educatie!”, primul pas facut de Fundatia Noi Orizonturi este organizarea in lunile iunie si iulie 2014 a 4 cafenele publice: in Craiova, Bucuresti, Cluj si Iasi. Acestea isi propun sa deschida un dialog sanatos intre ONG-uri, reprezentanti ai sistemului de invatamant, Ministerul Educatiei, asociatii de parinti si companii.

Cele 4 evenimente sunt punctul de pornire pentru obtinerea a cel putin unei propuneri de schimbare legislativa sau de politica publica, in ce priveste recunoasterea si sustinerea educatiei nonformale in Romania.

Profesorii sunt un sprijin important pentru ONG-uri, in implementarea programelor de educatie nonformala pentru tineri in sistemul de invatamant. Din pacate, situatia acestora este una delicata in Romania. Raportul Unicef „Scoala asa cum este” arata ca inca din 2010 imaginea cadrelor didactice in opinia publica este una negativa: 60% dintre profesori resimtind acest lucru. In plus, Romania este unul dintre statele europene in care salariul de baza pentru profesori este unul dintre cele mai mici, sub 50% raportat la produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, in timp ce in Germania acesta este de 141%. In Romania, salariul maxim de profesor se poate atinge dupa 34 de ani de munca, comparativ cu alte tari europene in care media este de 15 – 25 de ani, arata studiul Comisiei Europene „Supporting the Teaching proffesion for better learning outcomes”.

In acest context, sustinerea profesorilor pentru implicarea lor in activitati extracurriculare este mai mult decat necesara si face parte din temele de discutie ale cafenelelor publice.

Participarea la cafenelele publice este deschisa tuturor ONG-urilor din domeniul educatiei nonformale, asociatiilor de parinti, reprezentanti ai companiilor care sustin educatia, cat si oricarei persoane cu expertiza in domeniul educatiei nonformale, in limita locurilor disponibile: 40 pentru fiecare cafenea publica.

Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, cu suma de 74.990 EUR, in cadrul Fondului ONG in Romania.