Primul raport Horizon Report Europe: 2014 Schools edition a fost publicat de catre Comisia Europeana si News Media Consortium

0

Raportul este in acord cu obiectivele initiativei „Deschiderea educatiei” lansata de Comisia Europeana in 2013 si care sprijina dotarea cu echipamente informatice a scolilor din cadrul Uniunii Europene, facilitand astfel accesul la o educatie de inalta calitate, precum si dezvoltarea competentelor informatice atat in randul elevilor si studentilor, cat si al cadrelor didactice.

Conform datelor oferite de catre specialistii implicati in redactarea Raportului Horizon, politicile educationale de astazi ar trebui sa merga in directia inovarii in salile de clasa, pentru a se profita de utilizarea sporita a platformelor sociale, de resursele educationale deschise, precum si de invatarea si evaluarea bazate pe date.

Raportul prezinta tendintele si evolutiile tehnologice care ar putea influenta in urmatorii cinci ani metodele de predare din scolile europene. Astfel, specialistii atrag atentia asupra necesitatii dezvoltatii unor politici educationale constructive in vederea cresterii abilitatilor si competentelor digitale ale elevilor si cadrelor didactice la nivel european prin accesarea unor resurse tehnologice si digitale competitive.

Specialistii estimeaza ca tehnologia de tip cloud computing si utilizarea tabletelor vor fi un lucru obisnuit in multe dintre scolile europene in urmatorul an, iar invatarea prin intermediul jocurilor pe calculator si al unei combinatii de medii fizice si virtuale vor face parte din metodele de predare in urmatorii doi sau trei ani.

In acest context, echipa proiectului Sigur.info continua demersurile pentru a promova folosirea tehnologiei si a Internetului in cadrul scolii si utilizarea resurselor educationale disponibile in format digital, stimuland astfel intrebuintarea noilor tehnologii intr-o maniera pozitiva, prin care se aduce plusvaloare procesului educational. In acest fel se pun bazele pentru crearea unor noi modele de predare si invatare, pentru care atat elevii cat si cadrele didactice trebuie sa fie pregatite.

Prin urmare, in luna Noiembrie, in cadrul proiectului Sigur.Info va avea loc o sesiune de formare la care vor participa toti inspectorii educationali din tara, urmand ca fiecare dintre ei sa organizeze ulterior sesiuni de formare pentru alte 100 de cadre didactice la nivel local prin care sa contribuie la diseminarea Ghidului pentru utilizarea in siguranta a Internetului, dezvoltat de Salvati Copiii si aprobat de Ministerul Educatiei Nationale. Scopul final al activitatii va fi aplicarea Ghidului pentru utilizarea in siguranta a Internetului la orele de curs din cadrul cat mai multor scoli, astfel incat profesorii sa se familiarizeze cu activitatile pe care elevii lor le desfasoara in mediul online, dar in acelasi timp sa le si poata recomanda surse credibile de informare, programe de colaborare, filme sau studii de caz care sa ii ajute in completarea informatiilor primite la clasa. Mai multe informatii vor fi publicate in cursul lunii Noiembrie pe www.sigur.info.

Sursa: sigur.info