#romaniaseschimba in Cocorastii Mislii

0

In comuna prahoveana Cocorastii Mislii, trecutul si prezentul au facut pace. Copiii redescopera traditiile in pasi de dansuri populare, iar tinerele cos cu migala straie traditionale, dupa modele mostenite de la bunicile lor.

O mana de oameni cu initiativa au infiintat Asociatia “Visul Verde” pentru a urni lucrurile in comunitatea lor. La inceputul anului, au pus pe picioare o afacere sociala- au cumparat un razboi de tesut, panza si ata, doua masini de cusut, un fier si o masa de calcat si au deschis un mic atelier.

Mai multe femei din sat au participat la cursuri de recalificare si au redescoperit placerea de a coase. Din mainile lor, ies acum ii, genti, braie si obiecte gospodaresti decorate cu motive traditionale. Femeile cos forme geometrice, flori si frunze in negru si rosu, culorile specifice zonei Munteniei.

“In fiecare casa exista o ie cusuta de bunici sau de strabunici. Acest gen de activitate scotea in evidenta talentul tinerei fete care cosea. N-o sa vedeti ii identice. Fiecare fata cosea ia sa si o reprezenta acel stil”, spune Gabriel Neacsu, vicepresedintele Asociatiei „Visul verde” si directorul Caminului Cultural, unde functioneaza atelierul.

Clientii sunt, de obicei, ansambluri folclorice, camine culturale si scoli, dar si turisti care vin in zona si isi cumpara un suvenir cusut pe panza, la atelier.

In caminul cultural din satul Goruna exista si un Muzeu al Satului si o sala unde fac repetitii cele doua ansambluri folclorice ale comunei.

Prahova e un judet unde caminele culturale nu s-au transformat in carciumi si discoteci. Aici se face ceva“, subliniaza Gabriel Neacsu, increzator ca Romania se schimba. Si se schimba incet, incepand cu oamenii care nu lasa traditiile sa moara si ii strang si pe altii in jurul lor. Caci, uneori, visele devin realitate.

Mai multe detalii despre campanie poti citi aici: Romania se schimba prin oamenii ei. Hai sa construim viitorul impreuna!

Sursa: fundatiapact.ro