RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizeaza, Recicleaza, oferind o noua sansa persoanelor dezavantajate

0

ECOTIC si Ateliere Fara Frontiere desfasoara in perioada 01.07.2013 – 30.06.2014 proiectul denumit „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizeaza, Recicleaza, oferind o noua sansa persoanelor dezavantajate” cu sprijinul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, proiect este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Campania, „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizeaza, Recicleaza, oferind o noua sansa persoanelor dezavantajate” se desfasoara in 12 scoli din 12 comunitati din tara pana la data de 30.05.2014. Orasele vizate sunt: Alexandria, Cluj, Giurgiu, Buzau, Tulcea, Piatra Neamt, Bacau, Ploiesti, Oradea, Timisoara, Brasov, Bucuresti.

In fiecare scoala se organizeaza o vizita unde vor fi prezenti: peste 40 elevi si 2 cadre didactice, 1 reprezentant al autoritatii locale, 1 operator de reciclare, 5 reprezentanti ai sectorului ONG; 1 companie privata, tematica fiind protectia mediului, dezvoltarea durabila, educare si sensibilizare privind colectarea selectiva a deseurilor. In cadrul acestor vizite, elevii demonstreaza oaspetilor implicarea lor in protejarea mediului prin proiectele efectuate de elevi si cadre profesorare, dar si indemanarea, creind din DEEE obiecte de arta. Ulterior, se vor organiza vizite cu acesti elevi la firme specializate pentru a explica mai bine tot procesul de reciclare. Campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizeaza, Recicleaza, oferind o noua sansa persoanelor dezavantajate” presupune si desfasurarea concomitenta a concursului ECOScolarul. In acest concurs, elevii vor colecta deseuri de echipamente electrice si electronice in scolile respective, cele mai mari 3 cantitati colectate vor aduce scolilor respective echipamente IT&C noi.  Proiectul desfasurat in scoli are loc pana la data de 30 mai 2014. Prima vizita a avut loc in data de 11 octombrie 2013, la Scoala „Mihai Viteazul” din Alexandria, urmatoarea fiind la Scoala nr. 10 din Giurgiu in data de 22 octombrie. Scolile vizate in acest an sunt programate in 08 noiembrie,  Scoala „Ion Creanga” din Buzau si 22 noiembrie, la Scoala „Ioan Bob” din Cluj Napoca.

Alte activitati vizate de ECOTIC in acest proiect sunt:

1.            Seminarul WEEELABEX – Standardul WEEELABEX vizeaza operatiunile de tratare a DEEE. Scopul seminarului este de a facilita procesul de implementare a Standardului la nivelul firmelor de reciclare. Acest seminar are loc in perioada 24 – 26 octombrie 2013.

2.            Concursul foto – video denumit „VREAU O ROMANIE MAI CURATA”. Acesta a avut loc in perioada 15 iulie – 30 august 2013, pe site-ul www.hotnews.ro.

Ateliere Fara Frontiere organizeaza si:

1.            ASSOCLIC 2013 Etapa II – reprezinta un apel catre proiecte care vizeaza identificarea in Romania a structurilor care doresc sa foloseasca calculatorul ca unealta de educatie, formare si/sau integrare a persoanelor defavorizate prin selectionarea si dotarea celor mai bune proiecte cu pack-uri informatice reconditionate pentru ca initiativele lor sa devina realitate.

Proiectul este adresat organizatiilor neguvernamentale, unitatilor de invatamant, muzeelor si bibliotecilor de stat si institutiilor sociale care prezinta un proiect intr-unul din domeniile eligibile: educatie prin acces la IT&C, integrare/reintegrare – care stimuleaza autonomia persoanelor asistate prin acces la IT&C, formare prin acces la IT&C sau alte proiecte care vizeaza un impact social in comunitate.

Pentru ce-a de-a doua etapa Assoclic in anul 2013, lansata pe 23 septembrie, au fost alocate 500 de calculatoare reconditionate, iar termenul limita pentru inscrierea proiectelor este 11 noiembrie 2013.

2. Concursul de colectare „Give IT! Un concurs de solidaritate digitala”, organizat in perioada 3 octombrie – 15 noiembrie, adresat companiilor care detin deseuri de echipamente electrice si electronice. Scopul actiunii este de a recicla sau reconditiona echipamentele colectate pentru a fi donate ONG-urilor si institutiilor de invatamant care desfasoara programe de educatie in sprijinul copiilor, tinerilor si persoanelor in dificultate.

3. Seminar organizat pentru sensibilizarea companiilor privind actiunile ONG-urilor pentru protectia mediului care va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie.

4. Organizarea grupurilor de lucru pentru dezvoltarea competentelor ONG-urilor in advocacy si lobby pentru dinamizarea si ameliorarea politicilor publice de mediu in perioada ianuarie – iulie, 2014.

5. Obtinerea certificarii EMAS in perioada ianuarie – iulie, 2014.

Rezultatele asteptate in proiect se concretizeaza in cel putin 3000 elevi, parinti si profesori atinsi de mesajele campaniei desfasurate in scoli. La randul lor, aceste persoane vor disemina informatiile privind reciclare si protejarea mediului si responsabilizarea tuturor privind atitudinea corecta fata de deseuri si reciclarea acestora. Un alt rezultat al proiectului vizeaza intarirea capacitatii organizationale si operationale a peste 150 ONG-urilor, prin organizarea a doua etape a programului Assoclic. Sensibilizarea a 100 companiilor private privind reutilizarea echipamentelor uzate prin donarea acestora  ONG-urilor si institutiilor de invatamant.

Mai multe detalii despre activitatile cuprinse in Proiectul „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizeaza, Recicleaza, oferind o noua sansa persoanelor dezavantajate” sunt disponibile pe: www.ecotic.ro/proiecte-ecotic/RRResponsabil.