Satele romanesti vorbesc Non-Formal!

0

In perioada 3 – 13 august 2015, la Centrul Cercetasesc Nocrich – H. C. Habermann, filiala a Organizatiei Nationale “Cercetasii Romaniei”, avut loc proiectul international “Romanian Villages Speak Non-Formal 2015”.

Proiectul, finantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+, a adunat impreuna peste 40 de tineri din tari precum Romania, Cehia, Macedonia, Islanda, Portugalia si Franta, oferindu-le un context intercultural extraordinar, traditii locale, istorie si arta.

Timp de 10 zile, participantii au avut posibilitatea sa cunoasca si sa experimenteze mestesuguri unice ale Vaii Hartibaciului, obiceiuri inca vii, practicate si perfectionate de secole de catre sasii transilvaneni, romani si rromi.

Printre activitatile desfasurate pot fi enumerate: ateliere mestesugaresti, muzica, dans traditional, explorare dupa model francez in satele invecinate, implicare in comunitate, program de seara la foc de tabara si seri interculturale.

Activitatile au fost pregatite cu multa sarguinta si dedicatie, in baza Metodei Scout, de voluntari de pe intregul globul, din tari ca Argentina, Costa Rica, Danemarca, Austria, Suedia, Spania, Portugalia, Cehia, Franta si Romania.

Un punct principal de atractie al proiectului dar si a Centrului Cercetasesc a fost atelierul de olarit. Timp de cateva zile, tinerii au lucrat cu multa sarguinta pentru a da forma imaginatiei lor in vase create din lut si decorate cu ornamente specifice zonei.

O provocarea deosebita pentru participanti a fost explorarea “Descurca-te in necunoscut”, o vanatoare de comori si povesti, de amintiri si cunoastere a comunitatii locale. Timp de aproape doua zile, tinerii au descoperit la pas zona Hartibaciului, cutreierand, cu busole si rucsaci, satele invecinate pentru a cunoaste ospitalitatea si caldura comunitatii locale.

Prin implicarea si dedicatia voluntarilor, Centrul Cercetasesc Nocrich reuseste an de an sa imbine in mod armonios si cu rezultate foarte bune bucuria diversitatii si interculturalitatii locale cu eficienta valorificarii potentialului tinerilor in a dezvolta cele mai minunate initiative.

Proiectul face parte din Festivalul de Campuri Cercetasesti din acest an este sprijinit de parteneri de incredere ai cercetasilor ca Mercedes-Benz Romania, Innobyte, Kaufland Romania, Romfilatelia si Topoloveni, care ofera sprijin logistic pentru facilitarea unor experiente de invatare deosebite.

Centrul Cercetasesc Nocrich – H.C. Habermann este singurul centru cercetasesc din Romania si a fost deschis in anul 2010 cu sprijinul domnului Hans Christian Haberman, fiind un loc de intalnire pentru cercetasii romani si straini. Activitatea centrului este desfasurata de catre voluntari care vin din tari variate si cu experienta diversa. Sediul centrului este localizat intr-o cladire construita in 1796 ce a servit drept casa parohiala pana in urma cu 20 de ani.