Scoala de Vara Detectivii Naturii – un remediu nou in Romania pentru o generatie a ecranului

0

Asociatia Learning Communities in parteneriat cu Scoala Nicolae Balcescu din Oradea si cu Fundatia Life Tineret organizeaza in perioada 23 iunie – 11 Septembrie 2015 proiectul Scoala de Vara Detectivii Naturii.

Ce inseamna Scoala de vara Detectivii Naturii? Scoala de vara Detectivii Naturii este una dintre activitatile proiectului “EVS opportunities in promoting Outdoor green jobs for young people” realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Erasmus+(http://www.erasmusplus.ro/) prin care vrem sa aratam cum copiii pot si ar trebui sa petreaca timpul liber aproape de natura si intr-un mod sanatos.

Obiective urmarite prin aceasta Scoala de Vara

A. Un program gratuit plin de activitati educationale si de petrecere vacantei in aer liber dedicat copiiilor clasele 0-4 din Oradea

B. Un program prin care vrem sa ii invatam pe copiii despre natura si sa ii invatam ca in aer liber pot petrece in mod placut timpul liber

C. Invatam copii despre natura pentru a-i ajuta sa devina protectori ai naturii

Ce aduce nou acest proiect ?
Asociatia Learning Communities in parteneriat cu Scoala Nicolae Balcescu din Oradea si cu Fundatia Life Tineret organizeaza in perioada 23 iunie – 11 Septembrie 2015 proiectul Scoala de Vara Detectivii Naturii este un proiect unic in Romania deoarece:

– nu exista in Romania nici o alta scoala de vara derulata pe toata vacanta de vara – copiii pot participa gratuit la program – avem un program educational dedicat invatarii despre Natura

CINE o organizeaza ?
– O echipa formata din 8 voluntari straini (Spania, Italia, Turcia, Iordania si Bulgaria), si 6 voluntari romani (tineri 15-16 ani si lucratori de tineret cu experienta).

Cand ?
– zilnic (de Luni pana Vineri) de la orele 08.00 pana la 13.30, 23 Iunie – 11 Septembrie 2015

Cati copiii?
– 80 de copiii din Oradea

Unde ?
– Scoala Nicolae Balcescu, Parcul IC Bratianu si 1 Decembrie, malurile Paraurilor Crisul Repede si Peta, padurile din Imprejurimi, vizitam numeroase zone din judet unde natura ne ofera locuri superbe, vizitam ferme si zone protejate din natura.

Activitati organizate
Activitatile educationale despre natura (cunoastere arbori, pasari, parcursul apei in natura, insecte, cum plantam si intretinem legume si flori). Activitatile au loc in incinta scolii Nicolae Balcescu, in parcul IC Bratianu, pe malurile Crisului Repede si a Petei, la uzina de apa, si in cadrul vizitelor la ferme, sau excursiilor in natura. Activitati de petrecere a timpului liber in natura – invatam despre cum sa ne orientam in natura, cum sa ne pregatim pentru o excursie, cum sa facem un foc, cum sa ne facem un adapost in padure Activitati de miscare – sport in curtea scolii si in parcurile 1 Decembrie si IC Bratianu, respectiv parcurgere de trasee in timpul excursiilor, catarare si rapel cu ajutorul Salvamont in Betfia. Excursii in afara orasului in judetul Bihor – Suncuius, Bratca, Padis, Arieseni, Rosia, Pestera Meziad, Sisterea, Defileul Crisului Negru.

Care sunt contributiile la derularea activitatilor ?
Copiii participa gratuit la program.

Scoala Nicolae Balcescu pune gratuit la dispozitia Asociatiei Learning Communities si a copiilor sali de clasa, accesul in curte si sala de sport.

Cine sunt cei implicati in proiect?
Asociatia Learning Communities
este o organizatie non guvernamentala fondata in 2013 avand misiunea de a sprijinii crearea si dezvoltarea unui cadru unde se pot crea comunitati dedicate imbunatatirii vietii, care asigura un mediu de invatare pe tot parcursul vietii, unde sunt promovate progresul social si stintific, comunitati care sa lupte pentru protejarea drepturilor omului si a naturii (wild life).

Fundatia Life Tineret asigura sprijinul in organizarea activitatilor scolii de vara. Voluntari straini si romani isi dedica timpul si energia pentru a pregati si derula activitatile educationale.

Ce se va mai intampla in acest proiect ??
1.
Multe activitati educationale despre natura si iesiri in natura in diferite zone verzi de langa Oradea

2. Un ghid cu 100 de activitati de outdoor ce se pot organiza pentru copiii si tineri

3. Seminar local – Copiii si modalitatile de a-i atrage in natura si in aer liber. 9-10 Octombrie 2015 cu ocazia ZEN- Ziua Educatiei Nonformale

4. www.outdoorbihor.ro un site unde urmeaza sa fie postate resurse, evenimente, activitati din zona Outoodor pentru copiii in Judetul Bihor

5. Ateliere in licee organizate de voluntarii EVS (voluntarii straini veniti prin European Voluntary Service) vorbesc despre ce inseamna voluntariatul, ce ofera o experienta de voluntariat prin ERASMUS+

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin programul Erasmus+.

Mai multe Informatii despre Erasmus+ la linkul http://www.erasmusplus.ro/