Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2 (SEVER CO2)

0

Fundatia TERRA Mileniul III, in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) implementeaza in perioada septembrie 2013 – septembrie 2014 proiectul ”Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul isi propune sa reuneasca reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, ai mediului academic si ai sectorului de afaceri care sa puna bazele unei viziuni asupra tranzitiei catre o noua realitate economica in Romania.

In contextul in care Romania este afectata de schimbarile climatice si este obligata sa ia masuri pentru a atinge obiectivele asumate la nivel european, sunt necesare noi tehnologii pentru cresterea eficientei energetice si reducerea emisiilor de CO2 in sectorul economic.

Tehnologiile inovative au insa nevoie de sprijin legislativ si de o politica publica solida pentru a patrunde pe piata si a deveni competitive. In acest sens, proiectul prevede activitati concrete de monitorizare si formulare de politici publice care sa sprijine si sa promoveze cresterea economica cu emisii scazute de carbon.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Cresterea capacitatii ONG-urilor de mediu si a SNSPA de a participa la dezvoltarea unei noi viziuni economice a Romaniei, in concordanta cu viziunea europeana privind „Economia verde cu emisii scazute de CO2” pana in 2020.

2. Cresterea nivelului de colaborare a ONG-urilor de mediu si a mediului academic in vederea asigurarii unor politici publice sustenabile la nivel national.

3. Dezvoltarea organizationala a partenerilor din proiect.

Proiectul propune dezvoltarea unei viziuni de dezvoltare economica privind in special sectoarele de energie, transport si imbunatatirea calitatii mediului.

De asemenea, in cadrul proiectului va fi realizat portalul Zero emisii, primul de acest fel in Romania, dedicat schimbarilor climatice si in special aspectului trans-sectorial al acestui fenomen. Portalul va reuni politici relevante, studii de caz, cercetari academice, proiecte de succes si viziuni alternative de dezvoltare.