Tinerii ambasadori in lupta cu schimbarile climatice

0

Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu asociatiile “Prietenii Pamantului” si „Clubul de Ecologie si Turism „Floarea Reginei” Sinaia” implementeaza in perioada iulie 2014 – decembrie 2015 proiectul „Tinerii ambasadori in lupta cu schimbarile climatice”.

Proiectul isi propune cresterea gradului de instruire a elevilor si profesorilor, privind cauzele si efectele schimbarilor climatice, constientizarea comunitatilor locale cu privire la acest fenomen si influentarea politicilor publice privind educatia pentru mediu.

Studiile UNICEF arata ca la nivel global aproximativ 175 milioane de copii vor fi afectati de efectele schimbarilor climatice, cei mai vulnerabili fiind cei din tarile sarace, lipsiti de conditii materiale dar si cei cu o educatie precara. 

Efectele schimbarilor climatice reprezinta o problema majora si in Romania ultimilor ani, unde evenimentele extreme (inundatii, temperaturi extreme, caderi abundente de zapada, desertificare etc) au inceput sa apara tot mai frecvent, iar efectele lor sunt, de cele mai multe ori, devastatoare.

Nivelul redus al constientizarii problematicii de mediu in randul populatiei isi are radacina in educatia precara din scoli, caracterizata printr-un numar mic de activitati de educatie ecologica cuprinse in programa scolara preuniversitara.

Proiectul isi propune cresterea intr-un interval de 18 luni a gradului de instruire a 300 de elevi si 16 profesori pentru  a gandi si actiona in directia reducerii cauzelor si efectelor schimbarilor climatice si pentru a se putea adapta la acestea si influentarea politicilor publice privind educatia pentru mediu si dezvoltare durabila in Romania la nivelul factorilor de decizie.

Printre activitatile din proiect se numara sesiuni de training cu profesorii selectati, dezvoltarea unor materiale didactice specifice, vizite de studiu, campanii de constientizare la nivel local si concursuri in care elevii de gimnaziu vor fi invitati sa-si foloseasca cunostintele si imaginatia pentru a elabora mesaje, care sa abordeze tema schimbarilor climatice in scoala,  acasa si in comunitatea in care traiesc.

Proiectul “Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice” beneficiaza de o finantare prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, in valoare de 139.485 euro din care 14.580 euro, reprezinta contributie proprie.