Lumealuisim: Tinerii construiesc o Romanie civica

0

Asa cum v-am mentionat intr-un articol anterior, in ultima zi a workshop-ului de la Tusnad – Youth Bloggers for NO Hate Speech Movement, am avut ocazia sa cunoastem cateva organizatii care implementeaza proiecte ce vizeaza discursul instigator la ura in Romania. Task-ul nostru principal a fost ca dupa ce am „vizitat” standul fiecarui ONG, sa ne decidem asupra unuia de la care vrem sa aflam mai multe si despre a carui proiect urma sa scriem un articol mai elaborat. Aceasta sarcina a fost una extrem de dificila deoarece au fost numeroase proiecte care mi-au captat atentia si despre care voi scrie in perioada urmatoare. Dar o sa incep cu cel „oficial”, alaturi de al carui promotor am petrecut ultima parte a workshopului, incercand sa aflu cat mai multe informatii.

Proiectul „Tinerii construiesc o Romanie civica” a fost (este spre finalizare, dar pasii principali au fost realizati) implementat de catre Fundatia Proiectul de Educatie Civica si Dezvoltare Academica (FPECDA). Prin intermediul acestuia, tinerii din 4 licee si 3 universitati au avut parte de discutii si prezentari pe teme precum homofobia, discursul instigator la ura, rasismul si hartuirea sexuala. Speakerii au fost persoane care aveau expertiza in acest domeniu si au avut rolul de a-i informa si de a-i sensibiliza pe tineri in legatura cu aceste subiecte. Pentru a se observa schimbarile survenite in atitudinea beneficiarilor, s-au aplicat chestionare inainte de inceperea activitatilor din proiect si la finalul acestuia.

Cu toate ca rezultatele proiectului inca trebuie procesate, o intrebare foarte interesanta a fost ridicata in cadrul discutiei despre acest proiect. Cum putem verifica mult mai bine care sunt efectele unui asemenea proiect si cum putem muta atentia mai mult pe schimbarile calitative obtinute si nu neaparat pe bifarea indicatorilor cantitativi. Fiind un numar extrem de mare de beneficiari este destul de complicat sa se monitorizeze pe termen lung schimbarile de atitudine in cazul acestor tineri.

Mi-a placut foarte mult faptul ca am avut ocazia sa discut despre un proiect care s-a confruntat cu anumite provocari. Sunt convinsa ca majoritatea proiectelor au si stadii in care trebuie sa ia decizii dificile sau se confrunta cu anumite probleme si cred ca e important sa avem acces si la aceasta parte a lor. Succesul nu trebuie masurat doar prin atingerea indicatorilor pe hartie ci si prin faptul ca uneori lucrurile nu merg asa cum ne dorim, ne adaptam, ne punem intrebari si reusim sa gasim sau nu raspunsuri. Proiectele se adreseaza oamenilor si sunt dinamice, astfel incat ma bucur ca am avut ocazia sa discut autentic despre intregul proces de implementare.

Mi s-a clarificat faptul ca atunci cand vorbim despre tineri, cel mai bine ar fi sa apelam la proiecte care presupun multa invatare prin experienta. Simpla prezentare a unor concepte nu este suficienta. Tinerii trebuie sa fie pusi in anumite situatii pentru a vedea pe propria piele cum e sa fii discriminat (prin exercitii specifice, testate in domeniul de specialitate despre care vorbim), cum e sa fii de cealalta parte a mesajului instigator la ura. Pare o metoda destul de dura, dar mi se pare una mult mai eficienta decat simpla prelegere.

Acest articol este scris de Simona Criste, autoarea blogului Lumealuisim.wordpress.com, castigatoarea concursului “Scrie pentru drepturile oamenilor”, desfasurat in cadrul Fondului ONG in Romania, parte a granturilor SEE 2009 – 2014. Varianta integrala se gaseste aici.