Urbanism, antropologie urbana, animatie socio-educativa si arhitectura pentru 75 de elevi bucuresteni

0

Asociatia Komunitas anunta desfasurarea componentei de educatie urbana din cadrul proiectului “Spatii urbane in actiune”, care se desfasoara in 5 institutii de invatamant din cartierele bucurestene Tei,Tineretului si Timpuri Noi.

Disciplina numita generic educatie urbana/pedagogie urbana a fost conceputa de membrii Asociatiei Komunitas in decursul ultimilor 4 ani si se bazeaza pe elemente interdisciplinare specifice mai multor domenii: antropologie urbana, urbanism, educatie civica, arhitectura.

Scopul educatiei urbane este de a le dezvolta tinerilor curiozitatea fata de oras, de a le stimula “privirea urbana” si o mai buna intelegere a spatiului urban, a relatiilor sociale dintr-un oras, de a incuraja implicarea civica, protejarea si imbunatatirea spatiilor publice.

Istoria educatiei urbane in Romania incepe in 2009, o data cu primele proiecte experimentale ale Asociatiei Komunitas, adresate elevilor de scoala generala si de liceu. Un moment important in derularea acestor initiative il reprezinta prima conferinta de educatiei urbana pentru copii si adolescenti derulata in Romania, in anul 2011, sub coordonarea Asociatiei Komunitas.

Institutiile de invatamant in care se desfasoara atelierele de educatie urbana sunt: Colegiul National Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic Petru Rares, Scoala Generala Nr. 100 Andrei Saguna, Scoala Gimnaziala Nr. 31, Scoala Gimnaziala Nr. 79. Componenta educationala vizeaza urmatoarele obiective specifice: · implicarea activa a 75 de tineri in viata comunitatii (15 din fiecare scoala / liceu selectate); · crearea de unelte pentru “empowermentul” elevilor in scoala/comunitate/societate; · implicarea elevilor intr-un proces de redescoperire a cartierelor si reactivare a spiritului comunitar; · aplicarea practica a notiunilor de urbanism participativ, dezvoltare comunitara, educatie civica.  

Proiectul “Spatii urbane in actiune” este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro

Detalii suplimentare pe pagina de Facebook a proiectului si pe site:

https://www.facebook.com/spatiiurbaneinactiune

www.spatii-urbane.ro

Asociatia Komunitas este o organizatie non-guvernamentala infiintata in anul 2006 de un grup de tineri cercetatori sociologi si antropologi, avand la baza conceptul de stiinte sociale si educationale aplicate. Proiectele noastre se bazeaza pe un demers coerent de actiune sociala si isi propun sa iasa din cadrul stramt in care se manifesta de obicei stiintele sociale in Romania, punand accent pe dimensiunea aplicata a acestora, in paralel cu facilitarea intelegerii anumitor notiuni si mecanisme sociale in randurile tinerilor si ale publicului larg.