18 liceeni au marcat finalul celei de-a patra editii YouthBank Bucuresti

0

Echipa YouthBank Bucuresti, formata din 18 liceeni, a marcat finalul celei de-a patra editii YouthBank Bucuresti alaturi de parteneri, sponsori, parinti, profesori si prieteni ai programului, printr-un eveniment ce a avut loc ieri la Clubul Taranului. 12 proiecte finantate dintr-un fond de 30.500 lei, 100 liceeni implicati, mii de beneficiari ai proiectelor finantate – acestea sunt cateva din rezultatele programului in acest an.

YouthBank este un program de educatie non-formala si antreprenoriat social, coordonat in Bucuresti de Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) in parteneriat cu Fundatia Comunitara Bucuresti si este sustinut de Romanian Business Leaders.

Pe parcursul anului scolar 2012-2013, echipa YouthBank si-a ales colegi noi din randul liceenilor bucuresteni, a derulat o campanie de strangere de fonduri, a organizat un concurs de proiecte destinat initiativelor liceenilor si s-a asigurat ca proiectele sustinute financiar din fondul YB isi ating obiectivele. Echipa YouthBank a fost formata din 18 liceeni care au invatat sa gandeasca, sa planifice si sa implementeze o serie de mecanisme de atragere de fonduri din comunitate, sa promoveze un fond creat prin diverse canale si instrumente, sa organizeze conferinte de presa si prezentari in licee, sa analizeze si sa evalueze proiecte in functie de un set de criterii bine stabilite.

Membrii YouthBank Bucuresi au reusit sa mobilizeze in perioada octombrie 2012 – februarie 2013 peste 37.000 lei. Primul mecanism pe care acestia l-au pus in practica a fost o campanie de vanzare de felicitari de sarbatori, in special catre companii. Urmatoarele patru mecanisme au fost evenimente planuite de la inceput si organizate de catre acestia pe parcursul lunilor ianuarie si februarie: o petrecere tematica, un meci demonstrativ de baschet la care au luat parte numeroase persoane publice din zona sportului, o licitatie de experiente si doua reprezentatii la Teatrul de Comedie jucate pentru YouthBank. Fondul YouthBank creat a fost in valoare de 30.500 lei, din care au fost sustinute 12 proiecte propuse si implementate de 43 de liceeni din Sectoarele 1 si 2 in lunile aprilie – mai 2013.

Proiectele finantate au acoperit domenii precum antreprenoriat social, cultura, sport, educatie, ecologie sau social. Tinerii implicati in implementarea acestor proiecte au avut sansa sa dezvolte solutii la nevoile identificate in jurul lor, sa isi dezvolte abilitati antreprenoriale, de organizare, de planificare, de lucru in echipa, comunicare si negociere. Proiectele finantate in acest an au fost:

Futuristic Shake (Un eveniment in aer liber, intr-un parc din Bucuresti, care prin mai multe activitati si-a propus sa promoveze un comportament responsabil fata de mediu.)

Tinutul distractiei (Concerte, activitati in aer liber, un mini-targ handmade, toate pentru copii, de 1 iunie.)

Cum mergi la scoala sanatos (Mersul pe bicicleta are nevoie de mai multa promovare in randul liceenilor si poate fi o buna alternativa pentru a veni la scoala in fiecare zi.)

Spot-on-T (Un eveniment dedicat promovarii ceremoniei ceaiului, care a cuprins o gama larga de activitati, de la un concurs de briose pana la o prezentare tematica de moda.)

O viata cu teatru, o viata mai buna (In urma mai multor ateliere de actorie, copiii dintr-un orfelinat din Bucuresti au devenit protagonisti ai unei piese de teatru realizate cu ajutorul unor tineri profesionisti.)

Targ handmade (Liceul C.A. Rosetti a devenit pentru cateva saptamani locul unde pasionatii de obiecte handmade au confectionat produse, puse in valoare in cadrul unui eveniment special.)

YouthFest (Un festival pentru promovarea trupelor de liceeni.)

InventVoda (O pagina web si un eveniment de lansare dedicat tinerilor inventatori si creatiilor acestora, unde sa isi poata face remarcate si apeciate ideile revolutionare.)

Bucurestiul de Sus (Vine in intampinarea nevoii de promovare a culturii urbane a Bucurestiului facuta de si pentru tineri, prin imagini panoramice de pe cladiri si listarea evenimentelor cool.)

Young Designers First Fashion Show (Eveniment de lansare a tinerilor designeri din Romania, care sa ii ajute sa isi faca remarcate creatiile si sa urmeze in viitor o cariera in domeniu.)

Treasure Hunt, redescoperim Micul Paris (Vanatoare de comori vizitand o serie de monumente din Bucuresti al caror farmec merita redescoperit.)

Artes Poeticae (Tiparirea, lansarea intr-un eveniment special si promovarea unui volum colectiv de versuri si proza al membrilor Cenaclului Literar “Stihuri in zori”, elevi ai mai multor licee din Bucuresti.)

Despre experienta YouthBank, Razvan Ditu, liderul echipei responsabile pentru implementarea proiectului “O viata cu teatru, o viata mai buna”, spune:

Pentru mine, programul YouthBank, a fost oportunitatea perfecta pentru a-mi exercita si dezvolta spiritul civic si pe cel de coordonator, lucruri atat de importante in viata. Lucrul in echipa a fost o provocare, pentru ca de aceasta data nu am avut de pregatit un proiect pentru scoala, ci am avut de organizat o chestie serioasa, si eu cred ca ne-a iesit bine – copiii au fost fericiti si asta este tot ce conteaza.

In aceasta editie, programul a fost sustinut si de Romanian Business Leaders. Dana Bulat, Managing Director United Media si membru al clubului Romanian Business Leaders a declarat despre YouthBank:

Ca antreprenor in industria media cunosc puterea tinerilor de a transforma prin idei creative mediul in care lucreaza. Stiu ca au multe de spus si de realizat si cred in capacitatea lor de a genera procese de schimbare. De aceea, consider necesara sustinerea si incurajarea lor, in special prin intermediul finantarilor de proiecte. Antreprenoriatul social este o modalitate care ii poate determina sa-si transforme planurile in actiuni concrete, de viitor, cu puternic impact local, si cine stie, poate national”.

In Bucuresti programul a oferit sub forma de finantare in primele 4 editii (2009-2013) peste 105.000 lei pentru sustinerea a 43 de proiecte initiate si implementate de catre liceenii din Bucuresti. Peste 60 de liceeni au facut parte din echipa YB pana in prezent, iar peste 160 de tineri au facut parte din echipele proiectelor sustinute. Premiat la Gala Premiilor in Educatie (Cel mai bun proiect educational, 2010), Gala Societatii Civile (Proiecte de tineret – 2011 si Comportament Civic si Participare Publica – 2012), Gala Voluntariatului (Cel mai bun proiect de voluntariat in domeniul tineret, 2011), programul YouthBank este o excelenta scoala de dezvoltare personala pentru tineri.

Mai multe detalii despre YouthBank Bucuresti gasiti pe site-ul programului: www.youthbank.ro/bucuresti.