22 Februarie – Ziua Mondiala a Cercetasiei

0

Cea mai veche organizatie a copiilor si tinerilor din toata lumea, Organizatia Mondiala a Miscarii Cercetasesti (World Organization of the Scout Movement), celebreaza pe 22 februarie Ziua Mondiala a Cercetasiei si totodata il aniverseaza pe lordul englez Robert Baden Powell, fondatorul miscarii.

40 de milioane de copii si tineri de pe glob, indrumati de voluntari adulti, sunt formati printr-una dintre cele mai raspandite metode educationale non-formale, metoda care ofera o dezvoltare echilibrata, cu constiinta fata de valori personale si cu asumare de responsabilitate fata de comunitate. Uitandu-ne in urma, printre fosti cercetasi intalnim regi, presedinti, premieri, campioni in sport, astronauti, muzicieni, cercetatori si artisti. A patra cea mai vanduta carte din lume, “Manualul cercetasului”, publicata de Robert Baden Powell ofera ghidajul pedagogic pentru cercetasia practicata astazi in peste 200 de tari si teritorii.

Organizatia Nationala “Cercetasii Romaniei”, membru fondator al Miscarii Mondiale Cercetasesti, are credinta ca numai investind cu responsabilitate in educatia copiilor si tinerilor se poate produce schimbarea pe care o asteptam cu totii. In Romania sunt peste 3500 de cercetasi, organizati in 79 de filiale aflate in 31 de judete, ce deruleaza saptamanal activitati in comunitate, sub indrumarea atenta a 800 de voluntari adulti.

Continuitatea miscarii cercetasesti in lume este data de metoda pedagogica cercetaseasca, veche de peste 100 de ani, dar unica si autentica printr-o adaptare continua la nevoile actuale ale comunitatii. Adaptata pentru varste cuprinse intre 7 si 18 ani, ea antreneaza dorinta de a sti si de a progresa personal si ofera suportul cunoasterii prin: crearea unui cadru prielnic (actiunile sunt dezvoltate intr-un cadru imaginar, prin crearea unei povesti si prin valorificarea spatiilor naturale), invatarea prin actiune in grupuri mici (spre deosebire de sistemul teoretic, copilul/ tanarul descopera singur informatiile noi, isi dezvolta abilitati prin activitatea directa in cadrul propriului grup), oferirea ghidajului educational prin suportul oferit de voluntarii adulti. Alaturi de actul educativ derulat saptamanal, cercetasia dezvolta in timp un mod de viata, o promisiune tradusa prin datoria si respectul fata de sine, fata de aproape si fata de forta aflata deasupra omenirii.

Cu ocazia celebrarii zilei de 22 februarie, suntem recunoscatori celor ce s-au alaturat miscarii cercetasesti, Prietenilor Cercetasiei si celor care traiesc principiile cercetasesti in viata de zi cu zi. Cercetasia este un mod de viata si ultimele evenimente incarcate din societate ne incurajeaza sa va invitam sa traiti si sa practicati in fiecare zi, si deopotriva astazi, indemnul fondatorului miscarii cercetasesti:

“Cred ca Dumnezeu ne-a adus pe aceasta lume pentru a fi fericiti si a ne bucura de viata. Fiti multumiti de ceea ce aveti si folositi totul in cel mai bun mod cu putinta. Priviti partea luminoasa a lucrurilor mai curand decat cea intunecata. Dar adevarata cale catre a atinge fericirea este sa o raspanditi in jurul vostru. Incercati sa lasati aceasta lume un pic mai buna decat ati gasit-o si, cand va va veni timpul, veti muri impacati gandindu-va ca, in fiecare ocazie, nu ati pierdut timpul, ci ati facut tot ce v-a stat in putinta. Fiti astfel “GATA ORICAND” sa traiti si sa muriti fericiti, fiind mereu loiali Promisiunii Cercetasiei chiar si atunci cand nu veti mai fi copii … si Dumnezeu sa va ajute”. (Robert Baden Powell)