24 Octombrie 2012 – Mars de protest in Bucuresti, insotit de actiuni publice in Iasi, Targu-Mures si Timisoara

0

Beneficiarii POS DRU vor protesta miercuri, 24 octombrie, printr-un mars organizat incepand cu ora 10.30 intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale Guvernul Romaniei si Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

 Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, alaturi de parteneri din sindicate si IMMuri vor protesta impotriva repetatelor blocaje in functionarea POS DRU, cauzate de lipsa de transparenta, ineficienta si incompetenta persoanelor responsabile de derularea fondurilor europene in Romania.

Problemele sistemice cu care se confrunta beneficiarii POS DRU determinadisparitia unora dintre cele mai active organizatii neguvernamentale din Romania sau au afectat ireversibil activitatea acestora: multe dintre organizatiile care coordoneaza proiecte structurale sunt deja expuse unor executari silite pentru neplata obligatiilor sau sunt obligate sa faca concedieri in randul angajatilor. Nu in ultimul rand, multe ONG-uri isi inchid fortat proiectele, ceea ce produce efecte dramatice asupra beneficiarilor finali.

Ni se vor alatura beneficiari finali ai proiectelor structurale (persoane aflate in cautarea unui loc de munca, beneficiari ai serviciilor sociale si educationale oferite, grupuri sociale dezavantajate etc.), dar si furnizori care asteapta de luni de zile onorarea contractelor semnate in cadrul proiectelor POS DRU.

Nemultumiri ale organizatorilor:

  • lipsa de eficienta a Autoritatii de Management pentru POS DRU,
  • lipsa de transparenta in efectuarea platilor catre implementatori,
  • opacitate in luarea deciziilor la nivelul acestui program,
  • lipsa de angajament a Guvernului pentru functionarea programului, inclusiv declaratiile neclare si contradictorii referitoare la suma pe care Ministerul Finantelor Publice s-a angajat sa o transfere AM POS DRU pentru plata rambursarilor,
  • schimbarea constanta a regulilor in timpul jocului si caracterul retroactiv al multor masuri. Exemplu: pregatirea unei instructiuni care prevede transformarea TVA in cheltuiala eligibila si includerea ei in bugetul proiectului, lucru care va duce automat la diminuarea drastica a aprobate initial prin contractele de finantare,
  • lipsa de solutii pentru datoriile imense acumulate de beneficiari in perioadele foarte lungi de intarziere la plata a cererilor de rambursare,
  • nefunctionarea OI POS DRU MECTS, care a ajuns sa acumuleze intarzieri de mai bine de 1 an in procesarea cererilor de rambursare.

In aceeasi zi, in Targu-Mures, Iasi si Timisoara vor avea loc si alte actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice locale si decidentilor asupra problemelor urgente cu care se confrunta beneficiarii POS DRU si asupra impactului negativ pe care acestea il au asupra comunitatilor locale fie ca vorbim despre bani care nu sunt atrasi in economia locala sau de grupuri vulnerabile care nu mai primesc sprijin.