Alexei Buzu: „intrucat e vorba de utilizarea banului public noi credem ca trebuie sa existe anumite protectii”

0

O lege vizand societatea civila a fost adoptata, deja a doua oara consecutiv, fara stirea societatii civile. Vorbim despre asa-zisa „lege 2%” care ar pune inceputurile finantarii publice a ONG-urilor. O data, legea, deja adoptata intr-o varianta nemultumitoare pentru cei pe care ar trebui sa-i fericeasca, a fost invalidata de Curtea Constitutionala pe motive tehnice. Acum, organizatiile societatii civile au avut nevoie de cateva saptamani ca sa afle cel putin ca legea a trecut din nou de votul Parlamentului. Ce ascunde de fapt discretia Parlamentului in privinta acestei legi? O graba fireasca de la final de sesiune parlamentara? Sau interesul clasei politice ca legea sa raspunda mai degraba intereselor sale decat a societatii? O analiza post-factum a documentului intr-un dialog cu Alexei Buzu de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, organizatie membra a Consiliului ONG-urilor care a promovat vreme indelungata –  ani in sir – reglementarea.

Europa Libera: Inainte de a pleca in vacanta, Parlamentul a adoptat in graba si pe alocuri pe neobservate zeci de legi, inclusiv una care ar permite cetateanului sa verse 2% din impozitul sau pe venit nu in vistieria statului, ci a unor ONG-uri in care are incredere. Legea care permite pentru prima data finantarea publica a ONG-urilor si este considerata de importanta vitala pentru o societate civila functionala a urmat o cale extrem de anevoioasa pana aici. Cu atat mai surprinzatoare este discretia cu care a fost adoptata. Noi, cu Dvs., bunaoara, am obtinut confirmarea adoptarii abia acum, la distanta de aproape o luna de la adoptare. Nimeni dintre deputatii pe care i-am intrebat de existenta legii in lista celor votate la sfarsit de sesiune parlamentare, intr-un fel la inchiderea cortinei, nu stia ca ea de fapt a trecut prin Parlament. Dvs. ce explicatii ati avea pentru aceasta situatie cel putin ciudata?

Alexei Buzu: „Intr-adevar parcursul adoptarii acestei legi a fost destul de anevoios. Aceasta lege urma sa fie adoptata inca in anul 2012 conform Strategiei de dezvoltare a societatii civile. Ultima perioada a sesiunii parlamentare a fost destul de dificila si foarte complicata in a vedea care proiecte totusi vor fi adoptate fie in prima lectura, fie in a doua. Am fost surprinsi, de fapt, ca aceasta lege a trecut. Intr-un final, am fost surprinsi placut chiar daca noi nu am putut sa vedem pe ordinea de zi cu a aparut aceasta lege. Ea a fost inclusa ca un amendament la un pachet de modificare a legislatiei, doar astfel am putut sa vedem … ”