“Scoala altfel” – un test de profesionalism si deschidere pentru scolile si ONG-urile din Romania

0

Scoala Altfel propune o experienta noua scolilor din Romania. Desi multe dintre acestea au experienta proiectelor extracurriculare, o saptamana de activitati desfasurate in afara orelor de clasa, cu proiecte si evenimente specifice fiecarui ciclu scolar  in care sunt implicati toti elevii scolii este o mare provocare si o noutate  in peisajul autohton. Incepand de la modalitatea de propunere a activitatilor, pana la alegerea efectiva a acestora de catre elevi, cuvintele care caracterizeaza aceasta saptamana sunt “inovator”,“participativ” si “nonformal”.

Calendarul propus de MECTS pentru organizarea si derularea “Scolii altfel” este urmatorul:

Etapa 1. 13 – 24 februarie: Propunerile de activitati extracurriculare si extrascolare se afiseaza in scoli. Optiunile elevilor pentru participarea la activitati vor fi colectate de fiecare diriginte/invatator si vor fi prioritare. Consiliul Profesoral, Comitetul Reprezentativ al Parintilor si Consiliul Scolar al Elevilor vor dezbate propunerile de activitati si vor aviza forma finala a programului.

Etapa 2. 24 februarie – 2 martie: Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant adopta forma finala a programului si o comunica Inspectoratului Scolar Judetean.

Etapa 3. 2 – 5 martie: Programul adoptat pentru Saptamana “Scoala altfel” este afisat in fiecare clasa si in cancelarie.

Etapa 4. 5 – 16 martie: Elevii se inscriu la activitatile propuse.

Etapa 5. 17 martie – 2 aprilie: Vor avea loc pregatiri pentru derularea efectiva a activitatilor programate pentru Saptamana “Scoala altfel” (2 – 6 aprilie).

Care este provocarea pentru scoli?

Fiind prima saptamana de acest gen organizata vreodata  la nivel national in scoli, iata cateva intrebari care apar:

Cum trecem de la abordarea didactica de tipul predarii unei materii oarecare la o propunere de activitati cu grad ridicat de interactivitate si interes?

Cum se aplica acest exercitiu  participativ, dintr-o data la  nivelul intregii scoli, prin care fiecare elev isi alege activitatile la care va participa conform cu interesele proprii?

Cum se vor organiza cadrele didactice in saptamana respectiva, astfel incat sa poata acoperi prin oferta de programe toti elevii scolii?

Cum se evalueaza calitatea si utilitatea activitatilor, respectiv cum se va folosi aceasta experienta pentru cresterea calitatii serviciilor educationale extracurriculare ale scolii?

Provocarea cea mai mare nu este elaborarea unui program care sa arate bine “pe hartie”, ci implementarea sa efectiva: organizarea procesului, alegerea de catre elevi a activitatilor si implementarea cu succes a acestora, monitorizand in acelasi timp implicarea tuturor elevilor in activitati.

Cum se pot implica organizatiile neguvernamentale?

Deschiderea MECTS, a inspectoratelor scolare judetene, si a institutiilor de invatamant pentru colaborarea cu ONG-urile in pregatirea acestei saptamani este evidenta si de bun augur. In urma unei intalniri cu organizatiile semnatare ale acordului de parteneriat in vederea implementarii Legii Nationale a Educatiei, intalnire propusa de doamna Secretar de Stat Oana Badea pentru data de 3 februarie 2012, organizatiile prezente au explorat modalitati concrete de transmitere a ofertei lor de proiecte si activitati pentru “Scoala altfel”. Oana Badea a transmis la intalnire ca varianta ideala ar fi ca fiecare scoala sa aiba alaturi o organizatie care sa sprijine implementarea activitatilor din saptamana 2-6 aprilie.

MECTS este deschis colaborarii cu societatea civila, in asa fel incat oferta de educatie  nonformala propusa de ONG-urile cu activitati in domeniul tineretului si a educatiei, cu specific ”educatie nonformala”, sa fie cat mai variata si sa ajunga in cat mai multe scoli”, este mesajul MECTS, prin domnul Romeo Mosoiu, consilier ministru.

Asadar, pe site-ul www.edu.ro s-a creat o baza de date facila, unde organizatiile pot incarca propunerile de oferte educationale. Activitatile pot necesita prezenta organizatiei respective in scoala, sau, acolo unde tipul de activitate permite, pot fi prezentate detailat, astfel incat orice cadru didactic sa poata intelege si aplica in scoala sa activitatea respectiva.

In acelasi timp, oferta educationala transmisa de ONG-uri poate constitui un sprijin important pentru scolile din mediul rural, unde gama de activitati posibile nu este atat de larga precum in alte zone.

Link-ul prin care ONG-urile pot transmite ofertele de activitati extracurriculare este: http://scoalaaltfel.edu.ro/ong. MECTS pune la dispozitie si o adresa de e-mail, pentru clarificari: [email protected]

Este un inceput promitator de colaborare cu acoperire la nivel national. Se asteapta reactii rapide din partea ONG-urilor pentru a se incadra in programul propus, iar proiectele sa fie prezentate explicit, concret, si in acelasi timp sa contina toate detaliile necesare pentru a fi intelese si aplicate in scoli.

“Scoala altfel” este anul acesta un exercitiu care se poate transforma intr-o traditie. Este o oportunitate asteptata de multi, despre care pana acum se vorbea dand un exemplu de genul: “asa e in strainatate”. Acum e… si la noi. Sa-i simtim potentialul si sa-i acordam importanta pe care o merita!

Material realizat de Adriana Popescu, Coordonator proiecte educatie