Asociatia Little People este castigatoarea Marelui Premiu pentru Integrare Sociala al Fundatiei ERSTE

0

Pe data de 27 iunie, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Viena, proiectul ,,Nu Mi-e Frica!” al Asociatiei Little People Romania a castigat Marele Premiu pentru Integrare Sociala dintr-un total de aproape 2.000 de aplicatii provenind din 13 tari din Europa centrala si de sud-est.

Proiectul castigator ,,Nu Mi-e Frica!” a fost elaborat pentru a crea un standard de calitate a interventiilor psihosociale oferite in sprijinul copiilor si tinerilor bolnavi de cancer si a familiilor acestora. El este implementat cu succes in 7 centre oncopediatrice din Cluj, Bucuresti, Timisoara si Iasi precum si in doua sectii oncopediatrice din Republica Moldova. Programul de suport il are in centrul sau pe Leul ce Curajos, eroul preferat al copiilor care ii intampina pe acestia cu cele mai interesante activitati si jocuri, menite sa ii ajute sa se familiarizeze cu situatia de boala, sa lupte cu ea, sa inteleaga adecvat si adaptat varstei ce anume se intampla cu ei, sa ii pregateasca corespunzator pentru diverse proceduri medicale, sa-i invete importanta acestora si a tratamentului, sa le prezinte metode creative de management al durerii, sa reduca anxietatea si stresul internarii, sa-i ajute in procesul de normalizare si adaptare in mediul spitalicesc si nu in ultimul rand, sa le creeze un mediu confortabil in care sa se dezvolte psihosocial armonios.

7% din cele mai bune aplicatii din fiecare tara au fost incluse in etapa urmatoare de evaluare. In aceasta etapa au intrat 24 de organizatii non-guvernamentale din Romania, ce desfasoara proiecte de integrare sociala. La final 136 de proiecte au fost desemnate ca fiind finaliste ale Premiului Fundatiei Erste pentru Integrare Sociala 2013 si prezentate juriului. Si in acest an competitia a fost foarte stransa, cu un nivel ridicat al proiectelor, atat din punct de vedere al gradului de inovatie sociala cat si prin prisma resurselor implicate si a rezultatelor obtinute, au explicat organizatorii. Evaluarea aplicatiilor inscrise a fost completata de vizite in teren din partea unei echipe de experti a fundatiei. Vizitele s-au desfasurat in perioada februarie-aprilie 2013 si au urmarit cunoasterea organizatiilor finaliste si a rezultatelor proiectelor care au produs o schimbare reala si relevanta in comunitatile lor.

Asociatia Little People a inscris in cadrul acestei competitii 3 proiecte, programul de suport psihosocial Nu Mi-e Frica! destinat copiilor si adolescentilor bolnavi de cancer din Romania, campania de promovare si strangere de fonduri pentru participarea echipei paralimpice romane la Jocurile de la Londra din 2012 si comunitatea adolescentilor romani supravietuitori de cancer – Temerarii.

Pentru prima data in istoria competitiei, toate cele 3 proiecte inscrise de catre Little People au fost selectate in randul finalistilor.

Membrii asociatiei Little People si-au inceput activitatea cu mai bine de 16 ani in urma, in Cluj-Napoca din dorinta de a a ajuta copiii bolnavi de cancer prin intermediul unui program de suport psihosocial creat special pentru acestia. In 2006 Asociatia Little People a infiintat Clubul Temerarii, al adolescentilor romani supravietuitori de cancer, ce numara peste 300 de membri din peste 85 de localitati din tara.