Audiere publica: Cum incurajam societatea civila la firul ierbii ? Infiintarea si dezvoltarea grupurilor informale din Romania

0

Fundatia pentru o societate deschisa va invita miercuri, 30 septembrie, incepand cu ora 10 :00, la audierea publica Cum incurajam societatea civila la firul ierbii ? Infiintarea si dezvoltarea grupurilor informale din Romania. Evenimentul va avea loc la Hotel Capital Plaza, Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 54, sector 1, Bucuresti.

In contextul unui cadru juridic nefavorabil asocierii sau infiintarii unei organizatii non-guvernamentale si al cresterii implicarii spontane, voluntare a cetatenilor, au aparut in Romania noi forme asociative, grupuri de initiativa civica, grupuri informale, pe care, cu o singura exceptie (legea FRDS), nicio lege nu le recunoaste azi ca parte a societatii civile.

In august 2015, prima cercetare sociologica despre grupurile informale din Romania, a identificat nominal 513 grupuri, unele dintre ele infiintate prin programe ale organizatiilor umbrela, altele- cele mai putine- spontan. Cateva dintre rezultatele cercetarii sociologice si legislative, gasiti in motivatia de mai jos.

Grupurile informale sunt societatea civila la firul ierbii. Grupurile informale sunt formate din oameni dintr-o comunitate, care se asociaza pentru a rezolva o problema care ii afecteaza si pentru a provoca o schimbare sociala. Cele mai multe au pe agenda activitati cu potential scazut de controversa cu autoritatea publica: lucrari de mica infrastructura, activitati sociale, educative, ecologice, culturale; altele, inca putine, vizeaza implicarea civica si participarea publica a cetatenilor. Acestea sunt o interfata intre autoritatea publica si cetateni, o voce critica, informeaza si educa cetatenii.

Pentru ca sunt formate din cetateni implicati civic si politic la nivel local, care provoaca schimbarea de jos in sus, fiind de facto parteneri de dialog legitimi in interactiunea cu institutiile publice, va provocam sa identificam impreuna cele mai bune metode de incurajare a aparitiei si dezvoltarii grupurilor informale, raspunzand in scris, la urmatoarele intrebari:

1. Care sunt mecanismele de stimulare a implicarii civice la nivel local?
2. Cum poate fi incurajata legislativ participarea publica a grupurilor informale?
3. Credeti ca grupurile informale ar trebui sa urmeze o procedura de inregistrare? Daca da, care ar fi limita pana la care inregistrarea nu le-ar incalca principiile de functionare?
4. Care este cea mai potrivita modalitate de finantare a grupurilor informale?

Asteptam raspunsurile dumneavoastra scrise, pana pe data de 28 septembrie, pe adresa [email protected]

In cadrul audierii va invitam sa va prezentati, timp de aproximativ 3-4 minute punctele de vedere exprimate in scris, anterior evenimentului. In cazul in care nu veti putea participa, depozitia scrisa si transmisa pe adresa mentionata va fi analizata de comisia de experti, iar punctele de vedere vor fi incluse in raportul final al audierii.

Propunerile dumneavoastra vor fi sintetizate intr-un raport de o comisie de experti, formata dintr-un jurist, un reprezentant al societatii civile si un reprezentant al mediului academic, care va fi facut public in aproximativ 2 saptamani de la data evenimentului.

Scopul audierii este acela de a colecta in mod organizat, de la actori cat mai diversi, puncte de vedere si solutii care sa contribuie la dezvoltarea societatii civile la firul ierbii, care sa nu afecteze principiile si dinamica grupurilor informale.

Citeste mai multe despre motivatia audierii publice aici.