Barometrul Liderilor ONG 2012

0

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) invita toate organizatiile neguvernamentale din Romania sa participe la realizarea Barometrului Liderilor ONG pentru anul 2012. Barometrul este modalitatea prin care intelegem problemele si atuurile sectorului neguvernamental, iar contributia dumneavoastra este importanta!

De ce?

  • Pentru ca este singurul instrument care arata evolutia sectorului neguvernamental in fiecare an;
  • Pentru ca dimensiunea, rolul si provocarile sectorului neguvernamental servesc donatorilor in formularea sprijinului acordat ONGurilor din Romania;
  • Pentru ca numai astfel putem arata public beneficiarilor si partenerilor din sectorul public si privat cine suntem si cum evoluam;
  • Pentru ca avem nevoie de o sursa constanta si credibila pentru propunerile pe care le formulam in spatiul public.

Lansam asadar chestionarul pentru cea de-a treia editie a Barometrului si apelam la toate organizatiile neguvernamentale sa ne sprijine in realizarea lui. Fiecare raspuns va fi cu grija contorizat si se va regasi in studiul pe care il veti putea mai apoi prezenta celor cu care lucrati deja sau cu care doriti sa o faceti. Nu in ultimul rand, raspunsurile dumneavoastra vor folosi decidentilor si donatorilor interesati de sectorul   neguvernamental in general, si intreagii societati civile la alcatuirea strategiilor pentru viitor.

Informatiile si opiniile solicitate privesc organizatiile in ansamblul lor. De aceea chestionarul este adresat responsabilului principal al organizatiei  (Presedinte / Director Executiv). Raspunsurile vor fi prelucrate exclusiv statistic si vor ramane exclusiv  confidentiale. Este important sa se raspunda la toate intrebarile. Daca nu ati terminat de completat raspunsurile la toate intrebarile, puteti relua oricand completarea acestora de la intrebarea la care ati ramas, accesand link-ul din mesaj, folosind preferabil acelasi computer.

Completarea chestionarului dureaza aproximativ 30 de minute. Termenul limita pentru completare este 26 noiembrie 2012. Organizatiile interesate sa participe la consultare sunt rugate sa acceseze chestionarul aici.

Analiza raspunsurilor Barometrului va fi publicata in luna ianuarie 2013 si va reprezenta un instrument util pentru Dvs. si pentru toate organizatiile neguvernamentale romanesti in relatia cu beneficiarii, comunitatea, autoritatile publice, donatorii si mass media.

Pentru orice nelamuriri privind completarea chestionarului va rugam sa ne contactati la adresa [email protected] sau telefon 021 3100181.

Extras din concluziile Barometrului liderilor ONG, editia 2011

Conform Barometrului liderilor ONG, editia 2011, lansata de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), 87% dintre angajatii organizatiilor neguvernamentale sunt tineri, cu varste intre 25 si 45 de ani, iar veniturile a 28% dintre angajatii din mediul ONG sunt situate peste salariul mediu net pe economie.

Realizat anual, Barometrul liderilor ONG inregistreaza perceptiile liderilor organizatiilor neguvernamentale active din Romania cu privire la evolutia structurilor pe care le reprezinta, dar și a sectorului neguvernamental in general, prezentand o serie de indicatori relevanti pentru starea de fapt a sectorului ONG (categorii si surse de venituri, pondere de angajati, recrutarea voluntarilor etc)  relatia cu autoritatile publice si alti factorii interesati, nivelul de sustinere a politicilor guvernamentale, accesul la resurse si structurile de suport disponibile, cadrul de reglementare specific si schimbarile necesare.

Starea sectorului neguvernamental alaturi de opiniile liderilor ONG sunt importante in orice societate democratica și reflecta  stadiul de dezvoltare al acesteia. Prin intermediul barometrului, FDSC aduce in atentia decidentilor date menite sa fundamenteze viitoare politici publice, iar publicului larg ii ofera instrumente de cunoaștere si intelegere a ceea ce numim sector civic.

Printre  concluziile opiniilor exprimate de liderii ONG se numara si urmatoarele cifre:

  • ONG – urile dispun de angajati tineri: 87% dintre acestia au varste cuprinse intre 25  si 45  de ani
  • Doar 28% dintre angajatii din mediul ONG castiga mai mult decat salariul mediu net pe economie
  • Dintre organizatiile care au recurs la mecanismul 2% in anul 2010, 13% au strans sub 500 lei, 20% au adunat intre 501 si 1000 lei, iar 35% au colectat intre 1001 si 5.000 lei.

Va invitam sa consultati editiile anterioare ale Barometrului liderilor ONG, disponibil  aici 2010 si aici 2011.